|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Dopamin ve Omega 3

Dopamin, beyninizdeki zevk ve ödül merkezlerini düzenlemeye yardımcı olan önemli bir nörotransmiterdir. Spesifik zihinsel ve fiziksel bozukluklar ve hastalıklar, dopamin eksikliği ile ilişkilidir. Gelişmekte olan araştırmalar, bazı hastalıklara katkıda bulunabilecek olan dopamin dengesizlikleri ile diyet omega-3 yağ asitleri eksikliğini ilişkilendirmiştir. Omega-3 takviyesi dopamin seviyesinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, 2011 itibariyle, bu iddiayı doğrulayan yalnızca sınırlı miktarda araştırma vardır. Herhangi bir diyet takviyesi kullanmadan önce doktorunuza danışın

Dopaminin Rolü

Dopamin bir nörotransmiter veya sinir hücreleri arasında sinyal iletimi üzerinde rol oynayan bir beyin kimyasalıdır. Çoğu insan dopamini zevk kimyasalları olarak görür, zira beyninizin zevk, ödül ve motivasyonu kontrol eden alanlarını etkilemeye yardımcı olur. Birçok yasadışı ve reçeteli ilaç, beyindeki dopamin reseptörleri üzerinde çalışmakta, genellikle bağımlılık yaratan zevk duygularını arttırmaktadır. Dopamin ayrıca hareketi ve duyguyu kontrol eden beyin süreçlerini de etkiler. Yaşlandıkça, dopamin seviyeleriniz düşer. Dopamin eksikliği, dikkat eksikliği bozukluğu, şizofreni ve depresyon gibi zihinsel bozuklukların yanı sıra Parkinson hastalığı gibi dejeneratif hastalıklar ile ilişkilidir. "Sağlıklı Bir Yaşam Biçimi ve Beslenme İçin Temel Bir Rehber" adlı kitabında Dr. Uğur Gogus, çilek gibi omega-3 yağ asitleri yüksek olan bazı yiyeceklerin dopamin seviyenizi artırmanıza yardımcı olabileceğini söylüyor. 3 Yağ Asitleri

Omega-3 yağ asitleri veya çoklu doymamış yağ asitleri, bilişsel işlevsellik için sağlığın ve yaşamın korunması açısından önemlidir. Üç ana tip omega-3 asidi vardır: eicosapentaenoik asit ve docoheksaenoik asit, balık yağı gibi diyet kaynaklarında ve somon ve ton balığı gibi yağlı balıklarda bulunur; ve keten tohumu, keten tohumu yağı, ceviz ve soya fasulyesi gibi yiyeceklerde bulunan alfa-linolenik asit. Maryland Tıp Merkezi'ne göre, omega-3 yağ asitlerinin eksikliği, depresyon, yorgunluk, hafıza sorunları ve ruh hali değişimleri gibi semptomlara yol açabiliyor. Vücudunuz omega-3 yağ asitleri üretemez, bu nedenle bunları gıda kaynaklarından veya besin takviyelerinden elde etmeniz gerekir.

Klinik Kanıtlar

Omega-3 yağ asitleri ve dopamin arasındaki ilişki çoğunlukla hayvan çalışmalarında incelenmiştir. . 2002 yılında "Alternatif Tıp İncelemesi" nde yayınlanan bir klinik derleme, hayvan çalışmalarının omega-3 yağ asitleri eksikliği gösterdiğini, beyin dopamin seviyelerinin düşmesine ve bir diğer önemli nörotransmitter serotonine yol açtığını bildirmektedir. 2007 yılında "Sağlık ve Hastalıkta Lipitler" dergisinde yayınlanan bir başka klinik derleme, omega-3 yağ asitlerinin, her ikisi de belirli akıl hastalıklarında rol oynayan dopaminerjik ve serotonerjik sistemlerin çalışmasını değiştirdiğini belirtmektedir. Bu bulgular, omega-3 yağ asidi desteğinin artan dopamin seviyeleri için faydalarını kesin olarak doğrulamaz. Bununla birlikte, bu derlemenin yazarları omega-3 desteğinin "dopaminerjik nörotransmisyonu arttırması" gerektiğini bildirmiştir. Omega-3 yağ asitlerinin insanlarda dopamin seviyeleri üzerindeki etkilerini göstermek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Dikkat Edilecek Noktalar

Beslenme eksikliklerini kendi kendine teşhis etmeye ya da diyet takviyelerini kullanarak semptomlarınızı kendi kendinize tedavi etmeye çalışmamalısınız. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi, omega-3 yağ asidi takviyelerinin kan sulandırıcı, diyabet ilaçları, siklosporin ve yüksek kolesterol tedavisinde kullanılan ilaçlarla etkileşime girebileceğini not ediyor. Ek olarak, balık yağı takviyeleri şişkinlik, gaz veya diğer sindirim şikayetleri gibi istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Özellikle ilaç kullanıyorsanız veya başka bir tıbbi durumunuz varsa, omega-3 yağ asitlerinin kullanımını tartışmak için doktorunuza danışın.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]