Yediğiniz yemek, sizi besleyen ve sağlıklı tutan besinler içerir. 40'tan fazla besin esastır, yani büyüme ve sağlığın korunması için hayati öneme sahiptir. Temel terimi ayrıca, vücudunuzun bu besinleri üretemediğini ve bu besin maddelerinin sürekli olarak gıdalardan tedarik edilmesini gerektirdiğini belirtir. Bunlar, büyük miktarlarda gerekli olan ve makrobesinler olarak adlandırılan karbonhidratları, proteinleri ve yağları, ayrıca daha küçük miktarlarda gerekli oldukları için mikro besin kategorisine giren vitamin ve mineralleri içerir. Gerekli oldukları miktarlara bakılmaksızın, tüm besinler vücutta belirli roller oynar ve sağlık için eşit derecede önemlidir.
Enerji Kaynağı
Besinlerin oynadığı en önemli rollerden biri, kaynak Herhangi bir fiziksel aktiviteyi gerçekleştirmeniz için ihtiyaç duyduğunuz enerji. Kalbin atması, yemeğin sindirilmesi ve solunum gibi durmadan gerçekleşen istemsiz işlevler için de enerji gerekir. Karbonhidratlar, çoğu diyette enerjinin ana katkı maddesi olmasına rağmen, enerji sağlayan diğer iki besin de yağ ve proteinlerdir. Her bir gram karbonhidrat, bir gram protein tarafından sağlanan miktara benzeyen 4 kalori sağlarken, bir gram yağ 9 kalori sağlar. Amerikalılar için Beslenme Kuralları, kalorilerinizin yüzde 45 ila 65'ini karbonhidratlardan, yüzde 10 ila 35'ini proteinden ve yüzde 20 ila 35'ini yağdan almanızı önerir.
Enerji ve Protein Metabolizması
Karbonhidrat Metabolizması, Enerji açığa çıkaran proteinler ve yağlar C vitamini ve B vitaminlerini gerektirir: Tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik asit, biotin, folik asit, B-6 vitamini ve B-12 vitamini. Vitaminler karmaşık makro besin maddelerini yapı taşı birimlerine ayırmaya yardımcı olur. Karbonhidratlar glukoz, proteinler amino asitlere ve yağlar gibi temel monosakarit ünitelerine parçalanır ve yağlar yağ asitlerine dönüştürülür. Vitaminler ayrıca, glikoz, yağ asitleri ve amino asitlerden enerji salınımına yardımcı olur. Bununla birlikte, proteinler diğer vücut fonksiyonları için zorunlu olduğu için, diyetiniz karbonhidrat ve yağlardan yoksunsa, sadece enerji kaynağı olarak kullanılırlar.
Büyüme ve Gelişme
Proteinlerin dönemler boyunca hayati bir besin maddesi olarak rolü Tüm hücreler, kemikler, dokular, kıkırdak, kaslar, cilt, saç, kemikler, bağlar ve kan plazması için gerekli bir bileşen olduğu için, büyüme benzersizdir. Normal büyüme ve gelişme için kritik öneme sahiptir. Protein, yaşamın her aşamasında, doku ve kasların tamir ve bakımında ve çeşitli hormon ve enzimlerin yapımında önemli bir rol oynar. Büyüme, hücre yapısının korunması ve hücre zarlarının işlevlerinin sürdürülmesi için gerekli diğer besinler yağlar, kalsiyum, fosfor, çinko ve iyodürü içerir.
Kemik Sağlığı
Kalsiyum ve D vitamini genellikle kemik sağlığını korumak için vurgulanan iki besin maddesidir. , özellikle yaşlandıkça ve osteoporoz riski artar. Ancak, fosfor, potasyum, magnezyum, florür, demir, bakır, manganez, bor ve çinko gibi mineraller ve ayrıca A, K, C vitaminleri ve B vitaminleri sağlıklı kemikler için aynı derecede önemlidir. Tüm bu besinlerden yeterli miktarda almak için diyetinize süt, yumurta, süt ve süt ürünleri, meyveler, sebzeler, takviye edilmiş ekmekler ve kahvaltı gevrekleri ekleyin.
Diğer Roller
Besinlerin rolü diğer yönlere de uzanır. Sağlık Demir, bakır, folat, B-6 ve B-12 vitaminleri kan oluşumu için hayati öneme sahipken, kalsiyum ve K vitamini kanın pıhtılaşması için gereklidir. Sodyum, potasyum ve klorür hücrelerde iyon dengesinin korunmasına yardımcı olur ve sinir uyarılarının iletimi için gereklidir. Benzer şekilde, bazı besinler sağlıklı bir bağışıklık sisteminde rol oynar ve enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olurken, diğerleri antioksidanlar gibi davranır ve hücreleri zararlı bileşiklerden korur. Her gün çeşitli yiyecekler yemek, sağlığı korumak için gerekli tüm besinleri elde etmenin en iyi yoludur.