Kalsiyum tüm hücrelerin, dokuların ve organ sistemlerinin normal işleyişinde önemli bir rol oynar. Kanda fazla miktarda kalsiyum bulunması hiperkalsemi olarak adlandırılır. Diyetle alınan kalsiyum ve D vitamini alımı, güneş ışığına maruz kalma, yaş ve fiziksel aktivite, kalsiyum dengesinin korunmasında rol oynamaktadır. Deri, gastrointestinal sistem, böbrekler ve paratiroid bezleri, kalsiyum metabolizmasında kilit rol oynayan organlardır. Aşırı kalsiyum ve D vitamini alımından, multipl miyelom gibi kanserli koşullarda hiperparatiroidizm ve kemik yıkımına kadar çeşitli tıbbi durumlar, kanda aşırı kalsiyuma neden olabilir.
Dehidrasyon
Hiperkalsemi olabilir asemptomatik. Kabızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı ve iştahsızlık hiperkalseminin erken belirtileridir. Susuzluk ve aşırı idrara çıkma aynı zamanda kandaki yüksek kalsiyum seviyelerinin belirtileridir. Böbrek, bulantı ve kusma nedeniyle su kaybı, su ağızdan ya da damar içine alınmazsa su kaybına neden olabilir. Şiddetli dehidrasyon hipovolemiye ve düşük tansiyona neden olabilir. Düşük kan basıncı, yetersiz kan akışı nedeniyle doku hasarına neden olabilir.
Beyin İşlev Bozukluğu
Hiperkalsemi beynin bozulmasına neden olabilir. Karışıklık, duygusal bozukluklar, deliryum, halüsinasyonlar ve koma, hiperkalsemiye bağlı beyin fonksiyon bozukluğunun bazı belirtileridir. Bu semptomlar yeterli miktarda hidrasyonla ve serum kalsiyumunun normal seviyelere getirilmesiyle çözülmelidir.
Aritmi
Kalsiyum normal kalp fonksiyonları için önemlidir. Hiperkalsemi tehlikeli kardiyak aritmiye neden olabilir. Hiperkalseminin neden olduğu aritmi ölümcül olabilir. Aritmi, zayıflık, baş dönmesi ve bilinç kaybı olarak ortaya çıkabilir. Nabız zayıf veya yok olabilir ve nefes darlığı da olabilir. Bu semptomlardan herhangi biri meydana gelirse, 911'i arayın.
Böbrek Taşları
Zamanla, hiperkalsemi böbrek taşlarının gelişmesine neden olabilir. Aynı zamanda nefrolitiazis olarak da adlandırılan bu durum, geri dönüşlü böbrek yetmezliğine veya böbreğin kalıcı bir şekilde yaralanmasına neden olabilir. Pankreatit pankreas iltihabıdır. Pankreatit belirtileri mide bulantısı, kusma ve karın ağrısından hipovolemi, şok, karın ve komada sıvı birikimi gibi hayatı tehdit eden ciddi problemlere kadar değişebilir. Ventilasyon desteği gerektiren akut solunum yetmezliği, pankreatitin bir komplikasyonu olarak da ortaya çıkabilir.
Kas Zayıflığı
Paratiroid adenomunun neden olduğu hiperkalsemi, klinik olarak primer nöromüskülerde görülen ile kıyaslanabilen proksimal kasların yorgunluğu ve zayıflığı olarak ortaya çıkabilir. hastalıklar. Bu durum paratiroid adenomunun cerrahi olarak çıkarılmasından sonra tamamen tersine çevrilir.