| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Kötü Bir Diyetin Sebep Olduğu Anemi

Anemi, dünya çapında en yaygın beslenme yetersizliklerinden biridir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünya nüfusunun yüzde 25'inden fazlası bir tür anemi hastalığından muzdarip. Yüksek oranda işlenmiş yiyeceklerden oluşan bir diyet yiyorsanız, diyetinizde dengeli bir besin alımı yoksa veya bazı sağlık koşullarınız varsa, kansızlık riski altında olabilirsiniz. İyi dengelenmiş, tüm gıdaya dayalı bir diyet yemek yeme, kansızlığı önlemenin veya mücadele etmenin en iyi yoludur. Bu durum ayrıca, kırmızı kan hücrelerinin merkezlerinde hemoglobin olmaması durumunda ortaya çıkar. Oksijen, akciğerlerden hücrelerinize hemoglobin molekülü ile taşınır. Aneminin neden olduğu oksijen eksikliği sizi yorgun, zayıf veya baş dönmesi hissetmenize neden olabilir veya nefes darlığı veya baş ağrısına yol açabilir. Anemi şiddetli veya uzun sürerse, Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsüne göre, kalbinize, beyninize veya diğer organlara zarar verebilirsiniz.

Demir Eksikliği Anemisi

Mineral demir eksikliği diyetinizde en sık görülen anemi nedenidir. Kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobin oluşumu demir gerektirir. Yeterli olmadan, kırmızı kan hücreleriniz çok küçük olabilir veya vücudunuzda yeterince bulunmayabilir. Sığır eti, hindi, ton balığı, domuz eti, tavuk, deniz ürünleri ve yumurta gibi pek çok hayvansal proteinden kolayca elde edilebilir bir demir şeklinde bulunur. Fasulye, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve takviye edilmiş kahvaltı gevrekleri ve ekmek gibi vejetaryen yiyecekler, vücudunuzun emmesi biraz zor olan hem olmayan demir içerir. Bununla birlikte, demirle birlikte bir C vitamini kaynağının tüketilmesi, emilimini arttırır. 50 yaşın altındaki kadınların ve tüm erkeklerin günde en az 8 miligram demir ihtiyacı varken, 50 yaşın altındaki kadınların günde en az 18 miligrama ihtiyacı vardır.

Folik Asit Eksikliği

B vitamini folik asidi yoksa, anemi de gelişebilir. Buna megaloblastik anemi denir ve büyük, şekilsiz ve az gelişmiş kırmızı kan hücreleri ile karakterize edilir. Geleneksel anemi semptomlarına ek olarak, soluk cilt, iştah azalması, sinirlilik ve megaloblastik anemi ile ishal gelişebilir. Düzenli olarak alkol alan insanlar; Çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi hastalıkları; Johns Hopkins Medicine’a göre hamile olanlar folik aside daha fazla ihtiyaç duyuyorlar ve kansızlık riski taşıyorlar. Bu tip anemiyi önlemek için yeşil yapraklı sebzelerde, meyvelerde, tahıllarda, mayada ve ette bol miktarda folik asit yiyin.

Yetersiz B-12 Emme

Johns Hopkins Medicine'e göre Ayrıca diyetiniz B-12 vitamininden yoksunsa, zararlı anemi adı verilen bir megaloblastik anemi de geliştirebilir. Daha fazla B-12 elde etmek için yumurta, et, kümes hayvanları, süt, kabuklu deniz ürünleri ve zenginleştirilmiş kahvaltı gevrekleri alımınızı artırın. Midede belirli sindirim enzimleri yoksa, sindirim sisteminize ameliyat olmuşsanız veya tip-1 diyabet gibi otoimmün bir durum varsa, vücudunuz B-12'yi absorbe etmekte zorlanabilir. Bazı durumlarda, sağlık hizmeti sağlayıcınız zararlı anemi ile mücadele etmek için B-12 enjeksiyonu önerebilir.

Diğer Besinler

Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü, C vitamini, riboflavin ve bakırın da gerekli olduğunu belirtir uygun kırmızı kan hücresi üretimi için küçük miktarlarda. Yumurta, süt, fındık ve müstahkem tahıl tüketmekten diyet riboflavin elde edersiniz. C vitamini, portakal, dolmalık biber, yeşil yapraklı sebzeler ve brokoli gibi taze meyve ve sebzelerde bulunur. Mineral bakır, kabuklu deniz ürünleri, deniz mahsulleri, fındık, tohumlar ve soya fasulyesinden elde edilir. Diyetinizde bu besinlerden herhangi birinin bulunmaması, anemi gelişme riskinizi artırabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com