|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

B12nin Vücuttaki İşlevi Nedir?

B12 Vitamini, insan sağlığı üzerinde derin etkileri olan temel bir besindir. Et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt ve diğer süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda doğal olarak bulunur. Vücut B12'yi üretemediğinden diyette tüketilmelidir. Tüm hücrelerdeki genetik materyal olan DNA'yı ve birçok hayati vücut fonksiyonunu elde etmek için yeterli bir B12 arzı gereklidir.

Biyokimyasal Reaksiyonlar

B12, vücudun çoğu hücresindeki iki temel biyokimyasal reaksiyon için gereklidir. . Bu reaksiyonların ürünleri, DNA ve birçok protein, hormon ve yağ yapmak için gereklidir. B12, birçok biyokimyasal yolda, bir diğer önemli B vitamini olan folat ile birlikte çalışır. B12, homosistein seviyesini düşürmek için ana yol olan homosistein denilen bir maddenin metiyonine dönüştürülmesine yardımcı olur. Bu reaksiyon aynı zamanda folatı DNA yapmak için gereken aktif forma dönüştürür.

Ana Fonksiyonlar

İki B12 reaksiyonu hızlı büyüyen hücreler için ve vücuttaki ana fonksiyonlarını anlamanın anahtarıdır. Örneğin, kemiklerin içindeki sünger benzeri bir doku olan kemik iliğinin sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmek için B12'ye ihtiyacı vardır. B12 ayrıca gastrointestinal yolu kaplayan hızlı bölünen hücreleri korumak için de gereklidir. B12 DNA üretimi ve hücre bölünmesi için gerekli olduğundan, hamilelik sırasında normal fetal büyüme ve gelişme için yeterli seviyeler gereklidir.

B12, beyin ve sinir sisteminin gelişiminde ve işlevinde de temel bir role sahiptir. B12, sinir liflerini çevreleyen koruyucu kaplama olan miyelin oluşumunda rol oynar. Ayrıca hücreler arasında sinir sinyalleri taşıyan kimyasal maddeler olan nörotransmiterler üretmeleri gerekir.

B12 Eksikliği

Eksikliğin doğrulanmış sonuçları, B12’nin vücuttaki normal fonksiyonuna ışık tutuyor. B12 eksikliği, tüm çoğalma hücrelerini etkileyen DNA sentezini bozar. B12 olmadan, kemik iliğinde gelişen hücreler olgun kırmızı kan hücreleri oluşturmak için normal olarak bölünemezler. Bunun yerine, alışılmadık derecede büyük ve şekilsiz hale gelirler ve çoğu zaman kemik iliğini bırakmazlar. Bu, belirli bir anemi tipine, kırmızı kan hücrelerinin eksikliğine neden olur. Sindirim sistemini kaplayan büyük anormal hücrelerin benzer şekilde birikmesi, ağrılı bir dil ve ağza neden olabilir ve besin maddelerinin emilimine müdahale edebilir.

B12 eksikliği beyin ve omurilikteki sinir hücrelerine zarar verir. Beyin "Nöroloji Nöroşirürji ve Psikiyatri Dergisi", 2009'da yapılan bir manyetik rezonans görüntüleme veya MRG çalışmasında, B12 düzeyi düşük kişilerde miyelinin yaygın olarak bulunduğuna dair kanıt gösterdi. Kalıcı bir eksiklik, uyuşukluk ve karıncalanma, denge sorunları, hafıza kaybı ve depresyon gibi semptomların yansıttığı geri dönüşümsüz sinir hasarına neden olur. Bu ciddi komplikasyonlar, B12'nin normal nörolojik fonksiyon için önemini doğrulamaktadır.

Olası Fonksiyonlar

B12 eksikliğinin diğer sonuçları, B12'nin kemik sağlığına ve normal bağışıklık fonksiyonuna katkıda bulunma ihtimalini ortaya koymaktadır. Düşük B12 seviyeleri osteoporoz, zayıf kırılgan kemiklere neden olan bir durum ve artmış kırık riski ile bağlantılıdır. 2005 yılında "Kemik ve Mineral Araştırma Dergisi" nde yapılan bir çalışmada, düşük B12 seviyelerinin osteoporoz nedeniyle 3 kat artmış kemik kırığı riski ile ilişkili olduğu görülmüştür.

B12 eksikliği ayrıca, anormalliklerle de ilişkilidir. bağışıklık sistemi. 1996 yılında "İç Hastalıkları Annals" bir çalışma, düşük B12 seviyesine sahip kişilerin ciddi bir akciğer enfeksiyonu olan pnömokokal pnömoni aşısına zayıf bir yanıt olduğunu bildirdi. Diğer anormallikler, enfeksiyonla mücadele hücrelerinin kusurlu fonksiyonunu ve tüberküloza karşı artan duyarlılığı içerir.

Teoriler

Bir teori, B12'nin birçok faydasının homosistein düşürücü etkisinden kaynaklanabileceğini öne sürmektedir. Yüksek homosistein düzeyleri kalp krizi, felç, kan pıhtılaşması ve düşük riskini artırır. Ayrıca kemik kaybını hızlandırabilir, osteoporoz ve kırık riskini artırabilir. Bazı kanıtlar beyinde homosistein birikiminin ve sinir sisteminin B12 eksikliğinde sinir hasarına katkıda bulunduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bu hastalıklarda homosistein ve B12'nin olası rolleri ve önlenmeleri daha fazla çalışma gerektirmektedir

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır