Bitkiler, fitokimyasal olarak adlandırılan çok sayıda molekül içerir. Başlıca amaçları, bitkinin metabolik süreçlerine katılmak, ancak diyetimizin bir parçası olduklarında insan sağlığına da yarar sağlayabilirler. Bu fitokimyasallar arasında karotenoidler adı verilen bileşikler vardır. Bilim adamları, bazı işlevler arasında karotenoidlerin, antioksidanlar gibi davrandığı, vücudu dejeneratif hastalığa katkıda bulunabilecek oksijenin zararlı etkilerinden koruduğuna inanmaktadır.
Antioksidanlar Hakkında
. Serbest radikallerin etraflarında hücre zarlarının moleküllerini bombalayabilecek ve hücre hasarına yol açabilecek ekstra elektronlar bulunur. Antioksidanlar, bu ekstra elektronları alır, böylece hücrelerinizin zorunda kalmaması gerekir. Serbest radikaller çevresel kirleticilerden gelebilir, ancak normal bedensel işlemlerin bir sonucu olarak ortaya çıkarlar.
Türleri ve Kaynakları
Doğada bulunan 600 farklı karotenoid türü olmasına rağmen, en çok incelenen beta Karoten, Lutein, Zeaksantin, Kataksantin, Beta Kriptoksantan ve Likopen. Birçok meyve ve sebzede bulunan sarı, turuncu ve kırmızı pigmentlerden sorumludurlar, ancak aynı zamanda ıspanak, lahana ve lahana yeşili gibi yeşil yapraklarda bol miktarda bulunurlar. Havuç, kabak ve domates aynı zamanda karotenoid içeren yiyeceklerin örnekleridir. Beta karoten gibi bazı karotenoidler yağda çözünen A vitaminine dönüştürülebildiğinden, karotenoidler en iyi şekilde yağ karotenoid bakımından zengin bir öğünle birlikte alındığında emilir.
Antioksidan Sağlık Etkileri
2013 yılında "Beslenmedeki Gelişmeler" başlıklı makale, mevcut bilgiler beta karoten gibi karotenoidlerin göz sağlığı için önemli olduğunu göstermektedir. Bazen maküler dejenerasyon adı verilen göz hastalığının gelişme riskini azaltmak için takviyeler olarak reçete edilir. Ayrıca, yüksek diyet düzeyindeki karotenoidler, muhtemelen kanser riskinin azalmasından dolayı ölüm oranındaki genel bir düşüşle bağlantılıdır. Karotenoidler, bu özellikleri antioksidanlar gibi davranarak ve dejeneratif hastalığa yol açan hücresel hasarı azaltarak başarırlar.
Diğer Özellikler
Lutein ve zeaksantin gibi karotenoidlerin ilginç, antioksidan olmayan bir özelliği, belirli dalga boylarını emmeleridir. ışığın. Bu hareket göz kaslarını hafif hasarlardan korur. Sonuç olarak, parlama sakatlığı azalır ve kontrast ve görüş mesafesi artar. Ayrıca, güneş ışığına maruz kaldığında bir kızarıklıkta ortaya çıkan bir kan hastalığı olan eritropoietik protoporfiti olan kişilerde ışık duyarlılığına karşı etkili olduğu gösterilmiştir.
Beta Karoten Takviyeleri
MedlinePlus'a göre, meyve ve sebze için günde beş porsiyon 6-8 miligram beta karoten sağlıyor. MedlinePlus ayrıca, karotenoidlerin belirli bir amaç için doktor tarafından aksi belirtilmedikçe, takviyeden ziyade diyetten alınmasını önerir ve beta karoten gibi yüksek dozdaki karotenoidlerin gerçekten zararlı olabileceğini belirtir. Her zaman olduğu gibi, herhangi bir yeni ilacın tanıtımını doktorunuzla tartışmak önemlidir.
, , ] ]