|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Fosforun Vücuttaki Temel İşlevi Nedir?

Fosfor, kalsiyumdan sonra vücutta en bol bulunan ikinci mineraldir. Vücuttaki fosforun yüzde seksen beşi kemiklerde bulunur ve kalan yüzde 15'i yumuşak dokulara yayılır. Her bir hücrenin normal işlevi için, çeşitli işlevleri yerine getirmek esastır. Fosfor ince bağırsakta emilir ve kemiklerde depolanır. Aşırı fosfor, böbrekler tarafından atılır. Fosfor birçok gıdada ortaya çıktığından, eksiklik nadirdir.

Kemikler ve Dişler

Fosfor, güçlü kemikler ve dişler oluşturmak için kalsiyum ile yakından çalışır. Bu iki mineral, baskın kemik minerali olan kalsiyum fosfat oluşturmak üzere birleşir. Kemik kütlesi bırakıldığında utero, çocukluk ve ergenlik döneminde yeterli fosfor ve kalsiyum alımı esastır. Yetişkin kadınlarda, östrojenin kemik üzerindeki koruyucu etkisi azaldığında, hamilelik ve emzirme döneminde ve menopoz sonrası gereksinimler artmaktadır. Diyette fosfor ve kalsiyum dengesi olması önemlidir. Kalsiyumdan daha fazla fosforun bulunması osteoporoz ve diş eti ve diş problemlerine yol açabilir.

Hücre Yapısı

Fosfor ayrıca çeşitli fosfolipid türleri oluşturmak için lipitler - genellikle digliserit - ile birleşir. Fosfolipitler, vücut boyunca tüm hücre zarlarının veya duvarların ana yapısal bileşenidir. Beyin hücrelerinin iletişim kurmasına ve reseptör fonksiyonunu etkilemesine yardımcı olarak optimal beyin sağlığı için gereklidir. Beyin hücrelerindeki fosfolipitler ayrıca hangi minerallerin, besinlerin ve ilaçların hücreye girip çıktıklarını da kontrol eder. Vücudunuzun protein, yağ ve karbonhidratın enerjiye dönüşmesine yardımcı olarak enerji üretimi ve depolanması için gereklidir. DNA ve RNA'nın bir bileşeni olarak, fosfor ayrıca genetik materyalin depolanması ve iletimi ile de ilgilidir. Fosforilasyon yoluyla enzimleri, hormonları ve hücre sinyal moleküllerini aktive eder. Fosfor ayrıca dokulara oksijen almasına ve normal asit-bazını veya pH'ı bir tampon görevi görerek dengesini korumasına yardımcı olur.

Fosfor için önerilen günlük alım miktarı günlük 1.000 mg'dır. Amerika Birleşik Devletleri'nde günlük ortalama alım, kadınlar için 1.024 mg, erkekler için 1.495 mg'dır. Fosfor diyette yaygındır. Süt, yoğurt, peynir, yumurta, et ve balık gibi hayvansal ürünler zengin kaynaklardır. Bitki kaynakları arasında kuru bezelye ve fasulye, fındık, tohum ve fındık ezmesi, kahverengi ve yabani pirinç, tam tahıllı ekmekler ve tahıllar bulunur. Hayvansal ürünlerden alınan fosfor, tahıl tanelerinde bulunanlardan daha kolay emilir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır