| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Kalsiyum oksalat böbrek taşlarının nedenleri

Böbrek taşları yaygındır ve insanların yüzde 15'ini etkiler. Bu taşlar, çoğunlukla bir kalsiyum bileşeni de dahil olmak üzere farklı çeşitlerde gelir. Kalsiyum oksalat taşları en yaygın tiptir ve erişkinlerde vakaların yüzde 56 ila 80'ini temsil eder. Bu tür böbrek taşlarına neyin sebep olduğunu anlamak, onları önlemenize yardımcı olabilir.

Böbrek Taşları Nasıl Oluşur?

Kristaller her zaman idrarda oluşur. Genellikle küçük ve ağrısız geçer. Böbrek taşları, koşullar bu kristallerin boyutlarında büyümesine izin verdiğinde oluşur. Özellikle, idrarda aşırı miktarda kalsiyum, oksalat, fosfat, ürik asit veya sistin böbrek taşlarına neden olabilir. İdrarda böbrek taşlarının gelişmesini engelleyebilecek maddeler bulunmaktadır. Magnezyum, sitrat, pirofosfat ve diğer enzimlerin tümü, vücutta böbrek tüplerinin yüzeyini oluşturan ve bağlayan kristallerin caydırıcı görevi görür. İdrarda bu maddelerin çok az olması böbrek taşlarını tetikleyebilir.

Çok Fazla Kalsiyum

İdrarda çok fazla kalsiyum - hiperkalsiüri - böbrek taşları için bir risk faktörü olabilir ve sıklıkla genetik olarak belirlenir . Kalsiyum içeren antasitler, loop diüretikler ve glukokortikoidler gibi bazı ilaçlar idrarda kalsiyum salgısını artırabilir. Çok fazla D vitamini ayrıca kalsiyumun artmasına neden olabilir. Hiperparatiroidizm vücut tarafından çok fazla paratiroid hormonu üretildiğinde oluşur, bu da kalsiyumun kemiklerden kana ve ardından idrarın içine çekilmesine neden olur. Bu, böbrek taşları ve düşük kemik yoğunluğu arasındaki ilişkiyi açıklamaya yardımcı olur. Böbrek hastalığı da, kalsiyum kan dolaşımına doğru şekilde geri alınmadığında idrarda yüksek kalsiyum seviyelerine neden olabilir. Yüksek tansiyon ve şişmanlık da hiperkalsiüri ile ilişkilendirilmiştir.

Çok Fazla Oksalat

Bazı insanlar fazla oksalatı idrarın içine salgılamaya genetik bir eğilim ile doğarlar. Bu durum, hiperoksalüri, nadirdir; Hiperoksalüri vakalarının çoğu diğer nedenlerden kaynaklanmaktadır. Birincisi, oksalat yönünden zengin diyetler böbrek taşları için risk altında olan birini yerleştirebilir. Oksalat bakımından zengin yiyecekler arasında pancar, çikolata, fındık, ravent, ıspanak, çilek, çay ve buğday kepeği bulunur. Aşırı miktarda C vitamini ayrıca, iltihaplı bağırsak hastalıklarında olduğu gibi oksalat seviyelerini de artırabilir. Yüksek protein, düşük idrar pH'ına neden olur - asidik bir ortam, kalsiyum oksalat böbrek taşlarının oluşumunu kolaylaştırır. Ayrıca, idrarda böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye yardımcı olan sitrat seviyelerini azaltır. Böbrek taşı oluşumunun riskleri, diyet ve iyi hidrasyona yakından dikkat edilerek genellikle en aza indirilebilir. Böbrek taşları hakkında endişe duyuyorsanız, sahip olabileceğiniz taş türlerini ve sizin için hangi diyet değişikliklerinin en yararlı olacağını değerlendirebilecek bir sağlık kuruluşu ile konuşun.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com