Folik asit, neredeyse sadece takviyelerde bulunan ve suda çözünür bir B vitaminidir. Bu kimyasal düzenleme nadiren gıdalarda bulunur. Folat, gıdalarda doğal olarak bulunur ve insan vücudunda metabolik olarak aktiftir. Tüm insanların folik asite ihtiyacı vardır, ancak özellikle hamile kalmayı planlayan kadınlar için ve orak hücre anemisi, çölyak hastalığı, diyabet, epilepsi ve karaciğer hastalığı gibi altta yatan tıbbi durumları olanlar için önemlidir.
Folik'in Fonksiyonu Asit
Folik asit, DNA metabolizmasında ve homosistein ve metiyonin gibi amino asitlerin metabolizmasında esastır. Eksiklikler, yüksek homosistein düzeyleri, anemi, yorgunluk, halsizlik, zayıflık, hamilelikte nöral tüp defektleri, kalp defektleri ve uzuv malformasyonu dahil diğer doğum kusurları, yüksek homosistein seviyelerindeki kardiyovasküler hastalık, zarardan ortaya çıkabilecek çeşitli kanser türleri ile sonuçlanabilir. DNA'ya ve Alzheimer hastalığının başlangıcına göre yapılır.
Folik Asit Dozu
Megaloblastik anemiyi tedavi etmek için kullanılıyorsa normal folik asit dozu günde 1 mg'dır. Folik asit eksikliği olan yetişkinler günde 400 ila 800 mcg alabilir ve çocuk doğurma yaşı, hamile veya emziren kadınlar günde 800 mcg kullanabilir. Folik asit eksikliği olan bebeklere günde 0.1 mg, çocuklar için günde 1 mg verilebilir. Reçetesiz satılan multivitaminlerin çoğu folik asit içerir, ancak doktorlar hastalığın tedavisi için veya hamilelikten önce doğum kusurlarının önlenmesi için reçeteli dozaj siparişi verebilir. Geçmiş böbrek hastalığı veya alkolizm öyküsü, ihtiyaç duyduğunuz dozu değiştirebilir.
Gıda Kaynakları
Yeşil yapraklı sebzeler, meyveler ve kuru fasulye, doğal folat kaynaklarıdır. Folik asitle takviye edilmiş zenginleştirilmiş kahvaltı gevreği, ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından önerilen günlük değerin yüzde 100'ünü sağlayabilir. Günlük değer yüzdesi, Gıda ve İlaç İdaresi'nin günlük diyet başına 2.000 kaloriye göre önerilen tüketimidir.
Güvenlik
Hamilelik sırasında, alkol kötüye kullanımı veya malabsorpsiyon sendromu, böbrek yetmezliği nedeniyle folatta bir eksiklik ortaya çıkabilir. Ulusal Sağlık Enstitüleri Diyet Takviyeleri Ofisine göre diyaliz, karaciğer hastalığı ve bazı anemi tipleri. İlaçlar da vücudunuzun folat kullanma yeteneğini etkileyebilir. Bu ilaçlar arasında anti-konvülsanlar, metotreksat, barbitüratlar, metformin ve sülfasalazin bulunur. Folik asit desteğinin kullanımındaki yan etkiler mide bulantısı, iştahsızlık, şişkinlik, uyku sorunları, depresyon ve sinirliliktir. , , ] ]