| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Hipoparatiroidizm Diyet

Hipoparatiroidizm, paratiroid bezlerinin yeterli paratiroid hormonu üretmediği bir durumdur. Paratiroid hormonu kandaki kalsiyum ve fosfor miktarını düzenlemeye yardımcı olur. Hipoparatiroidi belirtilerinin çoğu, kandaki düşük kalsiyum seviyelerinden kaynaklanır ve kas spazmları, saç dökülmesi, kuru cilt, uyuşukluk, karıncalanma, maya enfeksiyonları ve nöbetleri içerir. Tedavi genellikle takviyenin yanı sıra diyet değişikliklerini de içerir.

Kalsiyum

Hipoparatiroidizm için birincil tedavi kandaki kalsiyum seviyelerini arttırmayı içerir. Çoğu tedavi planı arasında bir kalsiyum takviyesi bulunur, ancak bunu diyetinize eklemeden önce doktorunuzla konuşduğunuzdan emin olun. Süt, fasulye, koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, müstahkem meyve suları ve tahıl gevrekleri, yulaf ve sardalye gibi yüksek kalsiyumlu yiyecekler tüketin. Hipoparatiroidi hastalarıyla yaptığı çalışmalarla tanınan Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden bir bilim adamı olan Dr. Karen Winer, gün boyunca dört küçük öğünde yaklaşık 1.000 ila 1.500 mg almayı önermektedir. Doktorunuz sizin için uygun dozu önerecektir.

D Vitamini

Paratiroid hormonu böbrekleri aktif olarak D vitamini formunu oluşturmaya teşvik eder, bu nedenle hipoparatiroidizm muzdarip olanlarda seviyeler eksik olabilir. D vitamini kalsiyum emiliminde önemli bir rol oynar, bu nedenle doktorunuz bir ek önerebilir. D vitamini diyet kaynakları sınırlı, temel olarak müstahkem süt ürünleri, yağlı balıklar ve müstahkem tahıllar. Cildimiz ultraviyole radyasyondan D vitamini de yaratabildiğinden çoğu insan güneş ışığına maruz kalmanın bazı D vitamini gereksinimlerini karşılar, ancak güneşin maruz kalması cilt kanserini önlemek için sınırlı olmalıdır.

Fosfor

Genellikle fosforlu kan düzeyleri Hipoparatiroidizmli insanlarda çok yüksektir, çünkü paratiroid tarafından üretilen hormon fosfor seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Bu nedenle diyet fosforunun alımı sınırlı olmalıdır. En iyi kalsiyum kaynaklarından biri olan süt, aynı zamanda yüksek kalsiyum seviyelerine sahip olduğu için süt ürünleri alımı orta düzeyde olmalıdır. Diğer fosfor kaynakları arasında soda, et, sosisli sandviç ve yumurta bulunur.

Diğer Diyet Sonucu

Kalsiyum emilimi, aşırı miktarda et, kepekli tahıllarda bulunan fitatlar ve bitkisel gıdalarda bulunan oksalik asit tüketilerek azaltılır. Ispanak, pazı ve ravent gibi, bu bileşikler kalsiyum mevcudiyetine bağlanır ve azalır. Kalsiyum seviyelerine müdahale edebilecek diğer gıda bileşenleri arasında kafein, çay, alkol ve sodyum bulunur. Bir diyetisyen, hipoparatiroidizmi olan insanlar için uygun bir menü planlamanıza yardımcı olabilir. Bu alanda uzmanlaşmış kayıtlı diyetisyenlere yönelik tavsiyeler için sağlık uzmanınızdan bilgi isteyin.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com