Zinde olma çabanızda, algılanan efor oranı veya RPE ve kalp atış hızı arasındaki farkla karıştırabilirsiniz. Her ikisi de kardiyovasküler zindelik hakkında bilgi vericidir ancak farklı şekillerde çalışırlar. Kalp atışı objektif iken RPE özneldir. Her iki yöntemi de kullanmayı öğrenmek, eğitiminizi bir üst seviyeye taşımanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, her iki yöntemin de kullanılması kalp gücü, zindelik ve sağlık hakkında daha net bir resim sunar.
Hızınızı Bulun
RPE yöntemi, egzersiz sırasında ortaya koyduğunuz efor seviyesini belirlemenin hızlı bir yoludur. . RPE herhangi bir ekipman gerektirmez ve herhangi bir yerde ölçülebilir. Çabalarınızı ölçerek, nasıl hissettiğinizi en iyi yansıtan 1-10 arasında bir sayı seçersiniz. RPE'nizi, ne kadar çok çalıştığınızı düşündüğünüzden ziyade, nasıl hissettiğinizi belirlemek önemlidir. Dinlenme durumunda, RPE'niz sıfırdır. Orta ila ağır egzersiz dört veya beş olur. RPE, rahat edeceğiniz bir çalışma alanı bulmanıza yardımcı olur.
Kalbinizi zedeleyin
Nabız veya nabız monitörü kullanılarak nabzınız belirlenebilir. İki parmağınızı bir artere yerleştirerek - en sık kullanılan yerler bilek veya boynunuzda - ve atımları 10 saniye boyunca sayarak kalp atış hızınızı manuel olarak alabilirsiniz. Kalp atış hızınızı belirlemek için nabzınızı altı ile çarpın. Düzenli egzersiz yapıyorsanız ve kalp atış hızınızı sık sık kontrol ediyorsanız, kalp atış hızı monitörüne yatırım yapmayı düşünün. Siz daha formda olduğunuzda, kalp ne kadar zor çalışması gerektiğini en aza indirmede daha verimli hale gelir. Antrenman sırasında kalp atış hızınızın genel olarak ne olduğuna dair bir fikir sahibi olmak, gelecekteki antrenmanlara rehberlik eder. Kalbinize meydan okumak için yoğunluğunuzu artırmak isteyebilirsiniz.
Birlikte Daha İyi
Birlikte kullanılırsa, RPE ve kalp atış hızı zindelik ve genel sağlık hakkında daha eksiksiz bir resim sunar. Kalp atış hızınız belirli bir aktivite için beklediğiniz şeyse, ancak RPE'niz normalden daha yüksekse, bu hastalandığınız veya aşırı egzersiz yaptığınızın bir işareti olabilir. RPE'niz ve kalp atış hızınız normalden düşükse, vücudunuz büyük olasılıkla uyum sağlamıştır; ilerlemeye devam etmek için ilave yoğunluk gerekli olacaktır. RPE ve kalp atış hızına aşina olmak, vücudunuzun egzersize nasıl tepki verdiğini öğrenmenize yardımcı olur. Bu bilgiler egzersiz bölgelerinin belirlenmesinde, egzersiz programlarının tasarlanmasında ve genel kardiyovasküler kondisyonunuzun değerlendirilmesinde yararlıdır. RPE veya kalp atış hızı kullanıp kullanmadığınızdan bağımsız olarak, daha iyi kardiyovasküler kondisyon, kendinizi zorlamaya devam etmenize bağlı kalır.
Dikkat Edilecek Noktalar
Aşırı egzersiz yapmaktan kaçının ve bir egzersiz programına başlarken dikkatli olun. Daima kalbin ısınmasına ve yavaş yavaş soğumasına izin verin. Herhangi bir kardiyovasküler sorunla karşılaşırsanız derhal doktorunuza başvurun.