Anksiyete çoğu insanın zaman zaman yaşadığı ortak bir duygudur. Anksiyete bozuklukları, kronik olabilecek ve genel yaşam kalitenizi etkileyebilecek zayıflatıcı koşulları ifade eder. Beslenme hem fiziksel hem de duygusal sağlıkta rol oynar. D vitamini gibi bazı vitaminler, bunlarla ilgili araştırmaların sınırlı olmasına rağmen, endişe duygularını en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Anksiyete
Depresyon hissi, neredeyse her zaman anksiyete bozukluklarına eşlik eder. Hem kaygı hem de depresyon konsantre olmakta, uyumakta güçlük ve ajitasyon hissine neden olabilmektedir. Anksiyete bozukluğu, alkolizm ve sigara bağımlılığı dahil olmak üzere madde bağımlılığı riskinizi artırabilir. Bu tür bir bozukluk kalp hastalığı geliştirme şansınızı da artırabilir ve obezite, gastrointestinal bozukluklar ve solunum sorunları riskinizi artırabilir. Genel zihinsel sağlığınız için dengeli bir diyet önemlidir.
D Vitamini
pp Northwestern Health Sciences University'ye göre, D vitamini eksikliği, genellikle SAD olarak adlandırılan mevsimsel afektif bozukluğa katkıda bulunabilir. Anksiyete, uzun kış aylarında sıklıkla görülen bu hastalığın bir belirtisidir. Güneş ışığı doğal bir D vitamini kaynağıdır ve minimum güneş ışığına maruz kalma seviyeleri D vitamini eksikliğine yol açabilir. D vitamini takviyeleri, bu tip vitamin eksikliğinin tedavisine yardımcı olabilir, ancak vitamin D'si bulunmayan bireylerde D vitamini almanın endişeyi azaltacağına dair bir kanıt yoktur.
Kalsiyum
Kalsiyum esansiyel bir mineraldir. Vücudunuzun güçlü kemikler ve dişler tutması gerekir. Kalsiyum osteoporozun önlenmesine yardımcı olabilir. Yetersiz miktarda kalsiyum yüksek tansiyon, obezite ve inme gelişme riskinizi artırabilir, ancak bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırma gereklidir. Bir çalışma ayrıca, Maryland Tıp Merkezi'ne göre kalsiyumun, premenstrüel sendromun semptomlarını en aza indirmede rol oynadığını gösteriyor. Vücudunuzda kalsiyumu işlemek ve emmek için D vitamini gerekir.
Önlemler
Anksiyetenin çeşitli nedenleri olabilir ve tıbbi bakım gerektirebilir. Doktorunuz, belirtilerinize katkıda bulunan bir beslenme eksikliğinin olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Günde 2500 mg'ın üzerindeki bir kalsiyum alımı, mide rahatsızlığı ve kabızlık gibi yan etkilere neden olabilir. Takviye amacıyla en uygun D vitamini miktarı yaşınıza, cilt tonunuza ve güneş ışığına maruz kalmanıza bağlı olarak değişebilir. Doktorunuzun önerisi olmadan bu eki almaktan kaçının. Çok fazla D vitamini, özellikle böbrek hastalığı, tüberküloz veya hiperparatiroidizm olan kişilerde hiperkalsemi ve kemik kaybına neden olabilir.