|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Gıda Koruyucular: Benzoik Asit

Benzoik asit kozmetiklerde, boyalarda, plastiklerde ve böcek kovucularda kullanılsa da, en yaygın olarak gıda ürünlerinde koruyucu olarak bulunur. Benzoik asidin ilk sözleri 16. yüzyıldan başlamıştır. Bu madde, adını ilk reçine türetildiği bitki olan zamkı benzoinden almıştır. 19. yüzyılda, benzoik asit kömür katranından sentezlendi. Bugün bir petrol yan ürünü olan toluen'den üretilmiştir.

Ansiklopedi Britannica, benzoik asidi renksiz bir organik bileşik olarak tanımlar. Karboksilik asit olarak sınıflandırılır, yani bir oksijen atomuna bağlı bir karbondan ve bir hidroksil grubundan (-OH) oluşur. Zayıf asidiktir, pH 2.8'dir. Normal şartlarda, aslında küçük, iğne benzeri kristallerden oluşan beyaz ve lapa lapa bir görünüme sahiptir.

pp Hem benzoik asit hem de sodyum benzoat, tuz formunda, mayanın büyümesi üzerinde inhibe edici etkilere sahiptir. , gıda bozulmasının önemli bir nedeni. Özellikle, maya, özellikle düşük bir pH ve yüksek bir şeker muhtevasına sahip yiyecek ve içeceklerde tahrip edicidir. 1991 yılında Applied and Environmental Microbiology'de yayınlanan bir çalışmada, maya hücreleri üzerindeki metabolik bozulma benzoik asit izleri tanımlanmıştır. Mayaların şekerleri fermente etme kabiliyetini yavaşlatarak, benzoik asit enerji mayası açlıktan ölür ve büyümesini önler. . Gıda güvenliği standartlarını dikte eden uluslararası bir antlaşma olan Codex Alimentarius, benzoik asit veya sodyum benzoat miktarını hacimce% 0.05 ile% 0.1 arasında sınırlandırıyor. Çoğu yiyeceğe kilogram başına 1.000 mg'dan daha fazla izin verilmez. Sıvı yumurta ürünleri, diyet yiyecekleri, sakız ve işlenmiş sebzeler yasal olarak izin verilen en yüksek miktarda benzoat içeren yiyecekler arasındadır.

Uyarı

Bazı meşrubat türlerine eklenen benzoatların üretebileceği konusunda bazı endişeler vardır. Benzen, tehlikeli bir kanserojen ve çevresel kirletici. Benzen maruziyeti tipik olarak solunan egzoz dumanlarından gelir, ancak aynı zamanda C vitaminin bir öncüsü olan benzoik asit ve askorbik asit etkileşimlerinden de üretilebilir. İçeceğin pH'ı, depolandığı sıcaklık ve maruz kalma derecesi UV ışığının tümü, benzenin üretilme derecesini etkileyebilir. Bununla birlikte, mevcut veriler, ortak ürünlerde askorbik ve benzoik asitlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan benzenin oluşup oluşmadığını güvenilir bir şekilde belirtmek için yeterli değildir.

Potansiyel

Biyokimya ve Gıda Bilimi Bölümü Kudüs İbrani Üniversitesi, gıda bozulmalarını önlemek için benzoat kullanmanın yeni bir yolunu açıkladı. Eğer maya azottan acıkmışsa, yine de kendi iç yapılarının bir kısmını enerjiye dönüştürdüğü katabolik bir süreçle kendisini güçlendirebilir. Benzoik asit, bu metabolik işlemi, fermantasyonu doğrudan engellemek için gerekenlerden daha düşük konsantrasyonlarda etkili bir şekilde inhibe eder. Bu iki yaklaşımı birleştirerek, düşük seviyeli koruyucu madde ile gıda bozulmalarının anlamlı şekilde önlenmesi sağlanabilir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]