Alfabesinde isimleri daha yüksek olan vitaminlerin aksine ve çok az insanın yetersiz kalması gereken vitaminlerin aksine, mağaza raflarında pek çok K vitamini takviyesi bulamazsınız. Ancak K vitamini birçok vücut fonksiyonunda önemli bir rol oynar. Yumurtalarda ve diğer yiyeceklerde K vitaminini bulacaksınız ve vücudunuz kendi vitamin K'sını yapma yeteneğine sahiptir.
K Vitamini
K vitamini olmadan kanınız pıhtılaşmaz. Aslında, bu vitamin adına K, Alman "Koagulationsvitamin" den, pıhtı veya pıhtılaşma kelimesinden geliyor. Vücudunuz K vitamini yağ dokusunda depolar. K vitaminini yiyeceklerden alabilmenize rağmen, vücudunuz normalde bağırsaklarınızda yaşayan bakterilerden K vitaminini de üretir. Crohn veya karaciğer hastalığı gibi bazı hastalıklar, K vitamini işleme yeteneğinizi engelleyebilir ve eksikliğe yol açabilir. Bu kanamaya neden olabilir.
Gıdadaki K Vitamini
Yumurta sarısı K vitamini içerir, ancak iki yumurta için sadece. Daha iyi kaynaklar arasında çorba kaşığı başına 20 ila 27 mcg içeren kanola ve soya yağı bulunur. Brokoli, lahana, lahana, yeşil lahana ve Brüksel lahanası gibi lahanalı sebzeler de iyi bir K vitamini kaynağıdır. Bir buçuk bardak brokoli, 113 mcg K vitamini içerir, 1/2 bardak haşlanmış lahana yeşil ise 440 mcg içerir.
Günlük Gereksinimler
Bir yetişkin için K vitamini için önerilen günlük ödenek, erkekler için 120 mcg, kadınlar için 90 mcg'dir. Doktorlar, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmak için doğumda bebeklere K vitamini enjeksiyonu uygular. 7-12 aylık bebekler için 2.5 mcg gerekir. 1 ila 3 yaş arası çocuklar, 4 ila 8 yaşları arasında 44 mcg'ye, 9 ila 13 yaşları için 60 mcg'ye ve 14 ila 18 yaşları için 75 mcg'ye kadar günlük 30 mcg günlük tavsiye aldılar.>
Çoğu insan diyetlerinden ve vücutlarındaki K vitamininden yeterince K vitamini alır. K vitaminini emmenizi engelleyen kronik bir hastalığınız varsa, doktorunuz ek bir ilaç verebilir. Bazı multivitaminler K vitamini içerir veya klorofil tabletleri veya sıvıları alabilir. Koyu yeşil sebzeler gibi, bu takviye de K vitamini bakımından zengindir. K vitamini bir çok ilaçla etkileşime girebilir, bu nedenle fenitoin, warfarin, kolesterol düşürücü ilaçlar veya antibiyotik kullanıyorsanız doktorunuzu uyarın.
, , ] ]