1929'da K vitamininin keşfi, Danimarkalı bilim adamı Henrik Barajı tarafından yapılan bir hayvancılık çalışmasının kazasından kaynaklandı. Baraj, hayvanlarda, çoğunlukla K vitamini eksikliğinin ortak nedeni olan kanama ile ilgili olağandışı semptomlar gözlemledi. Bulguları daha sonra bilim adamlarının insanlarda K vitaminini anlamalarına yardımcı olacak.
K Vitamini'nin Amacı
K Vitamini kanın pıhtılaşmasını kolaylaştıran temel bir vitamindir. Adı, koagülasyondan, Almanca pıhtılaşma kelimesinden alınmıştır. Vücudunuz K vitaminini yağ dokusunda ve karaciğerde depolar, ancak bu vitamin bağırsak kanalından kaynaklanır. Normal kan pıhtılaşmasını desteklemenin yanı sıra, K vitamini de kemik yoğunluğunu desteklemeye yardımcı olur ve osteoporoz riski altında olan menopoza yakın kadınlar için özellikle önemli bir rol oynar.
İç K Vitamini İç Kaynağı
As Diğer vitaminlerle birlikte K vitamini içeren yiyecekler yemelisiniz. Ancak, K vitamini vücudunuzda da üretilir. Nadir durumlarda yeterli miktarda olmasa da, insan bağırsağının içindeki bazı bakteriler çoğu insan için K vitamini üretir. Bu durumlarda, K vitamini yönünden zengin besinler ile sağlıklı bir diyet sürdürmelisiniz. MedlinePlus'a göre, erkekler ve kadınlar günde 90 mikrogram K vitamini tüketmelidir.
K Vitamini İçeren Gıdalar
Yiyecekler K vitamini içerir. Sonuç olarak, diyetinizi değiştirmek zorunda kalmadan bu vitamini yeterince tüketmiş olursunuz. K vitamini içeren yiyecekler ıspanak, lahana ve yeşil yaprak marul gibi yapraklı sebzelerdir; soya fasulyesi ve soya sütü; ve böğürtlen, yaban mersini, üzüm ve bunlardan yapılan meyve suları. Diğer pek çok meyve de K vitamini içerir.
K Vitamini Eksikliği Belirtileri
Eksikliğin en önemli belirtileri, ya pıhtılaşmayan ya da çok uzun süren pıhtılaşmayan kanama problemleridir. Diğer problemler kadınlarda anormal derecede ağır adet dönemleri, kanama ve osteoporoz ve diğer kemik bozukluklarını içerir. K vitamini eksikliğinin daha ciddi belirtileri arasında karaciğer kanseri ve bu eksikliği yaşayan annelerden doğan çocuklarda doğum kusurları yer almaktadır. Düzenli olarak dengeli bir diyet yiyorsanız ancak K vitamini eksikliğinin belirtilerini gösteriyorsanız, hastalığın diğer olası nedenleri için bir doktora danışın.
, , ] ]