| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

PABA Güvenli midir?

PABA veya para-aminobenzoik asit, güneş koruyucu ürünlerde kullanılan doğal olarak oluşan bir maddedir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi, PABA'nın güneşten koruyucu bir madde olarak güvenliği için kefil olurken, PABA içeren güneş kremleri bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olur ve sınırlı araştırmalar PABA'nın cilt hücrelerinde kanserli değişiklikler üretebileceğini öne sürüyor. PABA'nın oral kullanımını destekleyen güçlü kanıtlar yoktur ve yüksek oral PABA dozları alınması yaşamı tehdit edici sonuçlar doğurabilir.

Güneş Kremi'nde PABA'nın Güvenliği

PABA, yaygın olarak kullanılan kimyasal güneş koruyucularından biriydi. malzemeler. Topikal olarak uygulanan PABA, cildi ultraviyole B veya UVB ışınlarından korur, böylece cildi güneş yanığı, güneş hasarı ve cilt kanserinden korur. Bununla birlikte, PABA'ya yüksek oranda alerjik reaksiyon oluşması nedeniyle, en sonunda güneşten koruyucu formülasyonlardan çıkarıldı. Ek olarak, PABA'yı kanserojen olarak gösteren kesin veya kapsamlı bir kanıt bulunmamakla birlikte, 1980'lerin başında yayınlanan "Araştırmacı Dermatoloji Dergisi" nde yayınlanan bir araştırma da dahil olmak üzere, 1980'lerin başında yayınlanan araştırma, topikal PABA'nın laboratuar farelerinde mutasyona uğramış cilt hücrelerine neden olabileceğini öne sürdü, Bu da PABA'nın olumsuz itibarına katkıda bulundu. Bununla birlikte, PABA bugün FDA onaylı bir güneşten koruyucu bileşen olarak kalmaya devam etmektedir ve birçok güneşten koruyucu artık pedikür A gibi daha az tahriş edici PABA esterleri kullanmaktadır.

Oral Kullanım

pabA, bazen diyet takviyesi olarak ağızdan da kullanılmaktadır. Herhangi bir sağlık durumu için oral PABA'nın etkili bir tedavi olduğunu gösteren yetersiz kanıt vardır. PABA'nın dahili olarak alınmasının yararını destekleyen araştırma eksikliğine rağmen, PABA takviyeleri bazen Peyronie hastalığı, skleroderma, vitiligo ve erkek kısırlığı için alternatif bir tedavi olarak önerilmektedir. Ağızdan alındığında, PABA 400 mg'a kadar olan dozajlarda muhtemelen güvenlidir, ancak aynısı, Doğal ve Alternatif Tedavilere göre karaciğer yetmezliği de dahil olmak üzere ciddi yan etkilere neden olabilen daha yüksek dozlar için doğru değildir. Küçük çocuklar, hamile veya emziren kadınlar veya ciddi böbrek veya karaciğer hastalığı olanlar için oral PABA kullanımının güvenliği bilinmemektedir ve PABA ayrıca sülfa antibiyotikler içeren bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir, diyor NAT.

Hem oral hem de topikal PABA kullanımı alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve önerilen PABA miktarını daha fazla alırsanız aşırı dozda PABA oluşabilir. Bununla birlikte, PABA'ya verilen çoğu olumsuz reaksiyon, MedlinePlus'a göre aşırı dozdan değil, alerjik reaksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Alerjik bir reaksiyonun veya PABA'ya aşırı dozun semptomları cilt döküntüleri, baş dönmesi, ishal, bulantı ve kusmayı içerir. Daha ciddi PABA reaksiyonları nefes darlığı, yavaş nefes alma, sersemlik, koma ve karaciğer yetmezliğini içerir. MedlinePlus'a göre, topikal olarak cilde veya gözlere maruz kalmadan PABA reaksiyonunuz varsa, 15 dakika boyunca bol suyla yıkamak önemlidir ve kimyasalın yutulmasından kaynaklanan bir reaksiyon yaşıyorsanız, su veya süt içmelisiniz Bir sağlık uzmanı tarafından aksi belirtilmedikçe derhal.

PABA Alternatifler ve Hususlar

PABA hakkında halk sağlığı endişeleri nedeniyle, birçok güneş koruyucu formülasyonu artık PABA içermez. Ayrıca, parabenler, oksibenzon ve retinil palmitat gibi güneşten koruyucularda hala yaygın olarak kullanılan sentetik kimyasallar hakkındaki güvenlik endişeleri nedeniyle, "tamamen doğal" güneşten koruyucular için büyüyen bir pazar var. Doğal güneşten koruyucu maddeler tipik olarak UV ışınlarına karşı kimyasal bariyerler yerine fiziksel olarak işlev gören çinko oksit ve titanyum dioksit gibi mineral maddeler kullanır. Çinko oksit ve titanyum dioksit ayrıca tam spektrumlu UV kapsamı sağlar; bu, sizi PABA gibi güneşten koruyucular tarafından bloke edilen UVB ışınlarının yanı sıra UVA ışınlarından da korur. American Melanoma Foundation'a göre, cildiniz en iyi, 15 veya daha yüksek bir SPF'ye sahip tam spektrumlu bir güneş koruyucu kullandığınızda UV radyasyonunun zararlı etkilerinden korunur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com