Glikoz serumu daha çok kan şekeri olarak adlandırılır ve kan dolaşımındaki şeker veya glikoz konsantrasyonunu ifade eder. Yediğiniz karbonhidratlar, insan vücudunun birincil enerji kaynağı olan glikoza dönüştürülür. Glikoz seviyeleri genel olarak çok yüksek veya çok düşükse, sağlık problemleri en yaygın olanları diyabettir.
İnsülinin Rolü
Kan dolaşımındaki glikoz miktarı, insülin adı verilen bir hormon tarafından düzenlenir. İnsülinin rolü, glikozu kan dolaşımından ve vücudun hücrelerine taşımaktır, burada enerjiye dönüştürülür veya daha sonra kullanılmak üzere depolanır. Yeme ve içme pankreasın insülin üretmesini sağlar. Kan dolaşımındaki glikoz seviyeleri gün boyunca değişebilir, şeker alındığında yükselir ve insülin kan dolaşımından çıktıkça düşürülür.
Normal Kan Şekeri Seviyeleri
desilitre başına 110 miligram (mg /dL) kan. Kan şekeri bir yemekten sonra 180 mg /dL'ye kadar yükselebilir, ancak bundan sonraki iki saat içinde nötralize edilmesi gerekir. Bir kişinin glukoz serum konsantrasyonu açlıktan sonra 126 mg /dL veya daha fazla ise diyabetik olduğu düşünülür (önceki altı ila sekiz saat boyunca herhangi bir şey yiyip içmemişse)
Diyabet Çeşitleri
İki tip diyabet vardır. Tip I'de pankreas az insülin üretir veya hiç üretmez. Tip II'de pankreas insülin üretir, ancak hücreler artık gerektiği gibi insüline yanıt vermeyecek şekilde bir direnç veya bağışıklık geliştirir. Merck Tıbbi Bilgi El Kitabına göre, tip I diyabet tüm diyabet vakalarının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturur ve genellikle genç yaşta teşhis edilir, oysa tip II diyabet prevalansı yaşla birlikte artar. Yüksek Kan Şekeri
Yüksek kan şekeri seviyelerine hiperglisemi denir. Diyabet en sık neden olmakla birlikte, Cushing sendromu, hipertiroidizm, pankreatit ve pankreas kanseri gibi diğer hastalıklar da kan şekeri yüksekliğine neden olabilir. Kan şekeri, vücutta travma, kalp krizi, felç veya cerrahi de dahil olmak üzere şiddetli strese maruz kaldığında geçici olarak yükselebilir. Bazı reçeteli ilaçlar da kan şekerinin yükselmesine neden olur.
Düşük Kan Şekeri'nin Nedenleri>
Normalden düşük kan şekeri seviyelerine hipoglisemi denir. Kan şekeri düşüklüğü belirtileri baş dönmesi, konfüzyon ve bol terlemedir ve durumu düzeltmek için hemen glikoz uygulanmalıdır. Hipoglisemiye neden olabilecek durumlar arasında hipopitüitarizm, hipotiroidi ve diyabetli kişilerde çok fazla insülinin çok az gıda ile birleştirilmesi yer alır. Bazı reçeteli ilaçlar ayrıca kan şekeri düşürebilir.
, , ] ]