A Vitamini, uygun bir şekilde emilebilmek için diyet yağının varlığını gerektiren, yağda çözünen vitaminler denilen bir vitamin grubuna aittir. A Vitamini gözlerinizin sağlıklı kalmasını sağlar ve görmenizi sağlar. A Vitamini ayrıca üreme, bağışıklık ve hücre farklılaşmasında önemli roller oynar. Vücudunuzu sağlıklı tutmak için, her gün gereken miktarda A vitamini tüketmek önemlidir.
Günlük Tavsiyeler
A vitamini için tavsiyeler yaşa dayanır. 0-6 ay arası bebekler günde 400 mcg, 7 ila 12 ay arası bebekler ise günde 500 mcg gerektirir. 1 ile 3 arasındaki çocuklar için her gün 300 mcg gerekir. 4 ila 8 yaş arası çocuklar günde 400 mcg tüketirken 9 ila 13 yaş arası çocuklar için günlük 600 mcg tüketilmelidir. Yaşları 14 ile 18 arasında olan ergen çocuklar ile 19 ve daha yukarı yaştaki yetişkin erkekler için günlük 900 mcg gerekmektedir. Yaşları 14 ile 18 arasında değişen ergen kızların ve 19 yaş ve üzerindeki yetişkin kadınların günde 700 mcg'ye ihtiyacı vardır.
Özel İhtiyaçlar
Hamile veya emziren kadınların A vitamini ihtiyacının biraz artması gerekir. 18 yaş ve üstü hamile kadınlar günde 750 mcg tüketmeyi hedeflerken, 19 yaş ve üstü hamile kadınlar günde 770 mcg tüketmelidir. 18 yaş ve üzeri emziren kadınlar her gün 1.200 mcg A vitamini tüketmeyi hedeflerken, 19 yaş ve üstü emziren kadınlar günlük 1.300 mcg tüketmelidir.
Gıda Kaynakları
Çok çeşitli yiyecekler içeren A vitamini En iyi kaynaklar morina karaciğeri yağı, zenginleştirilmiş kahvaltı gevrekleri, yumurta, tereyağı ve sütü içerir. A vitaminin diğer iyi kaynakları arasında tatlı patates, balkabağı, havuç, kavun, mango, ıspanak, brokoli, lahana, lahana, yeşil lahana ve balkabagi sayılabilir. A vitamini eksikliği gelişebilir. A vitamini sağlıklı gözler için gerekli olduğu için, eksikliğin ilk belirtisi genellikle gece körlüğüdür. Ciddi A vitamini eksikliği, korneanın aşırı kuruluğu ile karakterize olan xeroptalmi olarak adlandırılan bir duruma neden olabilir.
Diğer yandan, eğer çok fazla A vitamini tüketirseniz, A vitamini toksisitesine neden olabilir hipervitaminozu A. Hipervitamoz A'nın gelişimi genellikle aşamalıdır ve kuru kaşıntılı cilt, iştahsızlık, baş ağrısı, kemik ağrısı ve eklem ağrısı ile sonuçlanır. Gıda ve Beslenme Kurulu yetişkinlerin toksisiteden kaçınmaları için üst tolere edilebilir alım seviyesini veya UL'yi günde 3.000 mcg'ye ayarladı.