Dil, konuşma, çiğneme ve yutmanın kritik işlevlerinde yer alan güçlü bir kastır. Tat tomurcukları dilin üst yüzeyini kaplar. Enfeksiyonlar, yaralanmalar, kronik tahriş, anormal doku büyümesi ve doğumsal durumlar dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar ve bozukluklar dili etkileyebilir. Birçok dil bozukluğu kısa sürelidir; diğerleri, sürekli tıbbi yönetim gerektiren uzun vadeli zorluklara neden olabilir.
Leukoplakia
Lökoplaki, dilde kronik tahrişe cevaben gelişen ağrısız gri veya beyaz bir yamadır. Bu yamalar ayrıca ağzın iç yanak bölgelerinde de gelişebilir. Sigara veya pipo içilmesi ve çiğneme tütün kullanımı lökoplaki gelişme riskini arttırır. Uygun olmayan protezlerin veya dişlerdeki sert noktaların neden olduğu tahriş de lökoplakiye yol açabilir. Texas University M.D. Anderson Kanser Merkezi, lökoplaki yamalarının yaklaşık dörtte birinin kanserli veya öncül olduğunu bildirmektedir. Kıllı lökoplaki olarak bilinen bu bozukluğun bir çeşidi Epstein-Barr virüsünden kaynaklanır ve çoğunlukla zayıf bir bağışıklık sistemi olan kişilerde ortaya çıkar.
Macroglossia
Macroglossia, anormal dil genişlemesini tarif eder. Bu durum dişlerin yanlış hizalanmasına ve konuşma zorluklarına neden olabilir. Macroglossia genellikle Down sendromu, Beckwith-Wiedemann sendromu, akromegali, konjenital hipotiroidizm ve primer amiloidoz da dahil olmak üzere bazı doğuştan veya kalıtsal koşullarda ortaya çıkar. Macroglossia ayrıca, çoklu miyelom, sarkoidoz, dil tümörleri ve bazı enfeksiyonlar dahil olmak üzere çeşitli bozuklukların neden olduğu dil şişmesi veya anormal doku büyümesi nedeniyle de ortaya çıkabilir.
Glossitis
Glossitis, geçici veya kronik. Dil şişebilir ve yüzey karakteristik olarak pürüzsüz ve kırmızı veya anormal derecede soluk görünür. Hassasiyet ve yanma, konuşma, çiğneme ve yutmayı engelleyebilecek yaygın bir durumdur. Tat bozuklukları genellikle glossite eşlik eder. Geçici glossit atakları, dilin sıcak yiyeceklerle veya sıvılarla yanması, ağız uçukları, pamukçuk ve diş macunu, diş macunu veya diş macunu veya diş macunu gibi dişçilik cihazlarındaki plastiklere alerjik reaksiyonlar nedeniyle oluşabilir. Kalıcı glossit B12 vitamini ve folik asit eksiklikleri, demir eksikliği anemisi, sifiliz, oral liken planus ve aftöz ülserlerle ortaya çıkabilir.
Dil Kanseri
Dil kanseri, baş boyun kanserinin bir şeklidir. Dilin ileri üçte ikisinin kanserleri oral dil kanseridir. Dilin arkasındakiler dil bazlı kanserlerdir. Dil kanserleri genellikle yumru veya iyileşmeyen ülser olarak ortaya çıkar. Amerikan Kanser Derneği, Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl, 13.500'den fazla dil kanseri vakasının, hastalığın en yaygın şekli olarak skuamöz hücreli karsinomla ortaya çıktığını bildirmektedir. Sigara içmek, çiğneme tütün kullanımı ve aşırı alkol tüketimi, dil kanserinin gelişme riskini arttırır.
, , ] ]