D vitamini, güneş ışığına maruz kaldıktan sonra cilt tarafından üretilen ve az sayıda gıdada bulunan, yağda çözünen bir vitamindir. D vitamini takviyesi alıyorsanız, aldığınız doza çok dikkat etmeniz gerekir, çünkü çok fazla D vitamini almak ciddi yan etkilere ve diğer ilaçlarla etkileşime neden olabilir. Ulusal Tıp Enstitüsü, 4.000 IU'ya eşdeğer olan, günde 100 mcg tolere edilebilir bir üst alım düzeyi belirlemiştir. Tüm sağlık takviyeleri gibi, sadece D vitamini almanız gerekir, doktorunuzun onayı ile.
İlaç Aktivitesi Üzerindeki Etkileri
D vitamini, bazı ilaçların vücut tarafından nasıl emildiğini veya vücut içinde aktive edilmesini etkiler. Genellikle Lipitor markası altında satılan Atorvastatin, yaygın olarak kullanılan bir kolesterol düşürücü ilaçtır. MedlinePlus, D vitaminin atorvastinin vücut tarafından emilimini azalttığı ve atorvastinin aktivitesini azalttığını ve vücutta daha yüksek kolesterol seviyelerine yol açabileceğini gösteriyor. Dovonex olarak satılan Calcipotriene, sedef hastalığının tedavisinde kullanılan D vitamininin sentetik bir versiyonudur. D vitamini ve kalsipotrien vücut üzerinde çok benzer etkilere sahip olduğundan, her ikisini de aynı anda almak D vitamini toksisitesinin belirtilerine neden olabilir.
Kalp İlaçlar
D, kalsiyumun vücut tarafından emilimini arttırır. Yüksek kalsiyum seviyeleri kalbi etkileyebilir. Çok miktarda D vitamini almak ilacın digoksin aktivitesini artırabilir ve düzensiz kalp atışıyla sonuçlanabilir. Buna karşılık, büyük miktarda D vitamini, iki anjina ilacının, diltiazem ve verapamil'in aktivitesini azaltabilir. Medline Plus
Bu ilaçların etkinliğini azaltmak, anjina ve yüksek tansiyon riskini artırabilir, “Su hapları” olarak da bilinen diüretik ilaçlar yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır. Diüretiklerin bir yan etkisi vücuttaki kalsiyum seviyelerinin artmasıdır. D vitamini ayrıca vücuttaki kalsiyumu artırır ve yüksek D vitamini dozlarıyla diüretik almanız kalsiyumu tehlikeli seviyelere yükseltir.
Karaciğer Metabolizması
Karaciğer birçok ilacın metabolize edilmesinden sorumludur. Yüksek D vitamini dozları karaciğer metabolizmasını artırabilir, ilaçların normalden daha hızlı şekilde parçalanıp vücuttan atılmasına neden olabilir. Triazolam, indinavir, östrojen, siklosporin ve lovastatin dahil olmak üzere D vitamini bu şekilde çeşitli etkilerden etkilenebilir. Bunların oldukça şiddetli olabilir. D vitamini toksisitesinin genel semptomları arasında bulantı, kusma, iştahsızlık, ağız kuruluğu ve ağızda olağandışı bir metalik tat bulunur. Baş ağrısı, uyuşukluk, halsizlik ve halsizlik de görülebilir. Uzun süreli yüksek dozda D vitamini alımı vücutta kalsiyum seviyesinin yükselmesine neden olabilir. Yüksek kalsiyum seviyeleri, organlarda ve kan damarlarında kalsiyum birikimine neden olarak kalp hastalıklarına, böbrek taşlarına veya diğer sağlık koşullarına yol açabilecek hasara neden olabilir.
, , ] ]