| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Egzersiz ve Şizofreni

Şizofreni, Amerikan popülasyonunun yaklaşık yüzde 1'ini etkileyen ciddi, kronik bir beyin hastalığıdır. Tahmin edilemez bir şekilde ortaya çıkıp gidebilecek semptomlar, halüsinasyonlar ve yanılsamalar veya kalıcı mantıksız inançlar içerebilir. Şizofreni rahatsız edici, şaşırtıcı ve başa çıkma konusunda zor olabilir, ancak umutsuz değildir; Birçok semptom ilaçla kontrol altına alınabilir. Son araştırmalar, düzenli egzersizin şizofreni hastalarının fiziksel ve zihinsel iyilik halini iyileştirmede önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir.

Şizofreni Özellikleri

Şizofreni genellikle 16 ile 30 yaşları arasında görünmeye başlar; 45 yaşından sonra şizofreni gelişmesi nadirdir. Görsel halüsinasyonlara ek olarak, sesleri duyduğunuz işitsel halüsinasyonlar ve başkalarının size karşı olan inançlarını, paranoya ile karşılaşabilirsiniz. Diğer belirtiler arasında, monoton konuşma sırasında ifadesiz kalan düzensiz düşünce, hareket bozuklukları ve "düz etki" sayılabilir. Doktorlar, şizofreniye neyin sebep olduğunu bilmiyorlar; Genetik, çevresel faktörler ve beyin kimyasındaki dengesizliklerin tümünün bir rol oynadığına inanılıyor. Şizofreni belirtileri, haloperidol ve klorpromazin gibi geleneksel veya tipik anti-psikotik ilaçlar ile hafifletilebilir. Ketiapin veya aripiprazol gibi daha yeni veya atipik, anti-psikotikler de kullanılabilir. Her iki ilaç türünün de ana kilo alımı ve istemsiz kas hareketleri gibi yan etkileri olabilir. Kendi kendine yardım grupları ve bilişsel davranışçı terapi gibi psikososyal tedaviler de şizofreni tedavisinde yardımcı olabilir.

Egzersiz Faydaları

Toronto Üniversitesi araştırmacıları Paul Gorczyniski ve Guy Faulkner tarafından yapılan egzersiz çalışmaları 2010 yılında yapılan bir incelemede, Yazarlar düzenli, orta derecede aerobik egzersizin şizofreniklerde depresyon, sosyal izolasyon ve düşük özgüven duygularını azaltabildiğini bildirdi. Öncelikli olarak yemek yeme alışkanlıklarını, hijyeni ve egzersiz yapmaya istekliliği etkileyen motivasyondaki artış en önemli yararıydı. Egzersiz aynı zamanda işitsel halüsinasyonların algılanmasını azaltabilir, daha sağlıklı uyku düzenlerini teşvik edebilir, davranışı iyileştirebilir ve sağlıklı kilonun korunmasına yardımcı olabilir, özellikle 25 yıl daha kısa ömürlü ve genel nüfustan daha fazla kilolu olma eğiliminde olan şizofrenler için önemlidir. aynı yaştan, ırk ve sosyoekonomik geçmişe göre. Doktorlar şizofrenler için genel popülasyonun geri kalanında olduğu gibi aynı miktarda egzersiz önermektedir: ılımlı egzersiz haftanın çoğu günü günde 30 dakika. Önerilen egzersiz türleri arasında bisiklete binme, jogging, yürüyüş, ağırlık antrenmanı ve yoga yer almaktadır.

Hipokampal Büyütme

Frank-Gerald Pajonk, MD ve meslektaşları tarafından 2010'da yayınlanan ve 2010 yılında yayınlanan 3 aylık bir klinik çalışmada Araştırmacılar, “Genel Psikiyatri Arşivi”, haftada üç kez 30 dakika boyunca döngü yapan şizofrenlerin, hafızada ve mekansal algıda önemli olan beynin bir parçası olan hipokampusun hacmini önemli ölçüde artırdığını buldular. Hipokampüsün şizofrenikte genellikle daha küçük olduğu bulunmuştur. Denekler kısa süreli bellekte mütevazı kazançlar da yaşamıştır.

Egzersiz Engelleri

Gorczynski ve Faulkner'e göre, psikiyatrik rehabilitasyonda şizofreni için ek tedavi olarak düzenli egzersiz önerilmelidir. Terapötik rehberlik altında faaliyetler önermek, zayıf beden imajı ve yaralanma korkusu dahil olmak üzere egzersiz yapmak için duygusal engellerle mücadelede yardımcı olabilir. Jennifer Creek, Lesley Lougher ve Hanneke Van Bruggen'in "Mesleki Terapi ve Akıl Sağlığı" na göre, bu engeller - genel nüfusun karşılaştığı engeller gibi - şizofreni ile daha göz korkutucu olabilir. Ek olarak, şizofrenikler, denetimsiz egzersiz denemelerini tehlikeye atabilecek olan sanrılar, halüsinasyonlar, uygunsuz davranışlar ve duygusal tepkilerden muzdarip olabilir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com