|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Mikro besinlerin vücuttaki rolü nedir

Vücut sadece az miktarda mikro besin gerektirse de, bu önemli vitaminler ve mineraller genel sağlık ve sağlıkta önemli bir rol oynamaktadır. Yeterli mikro besin tüketimi özellikle küçük çocuklar, yaşlılar ve hamile kadınlar için önemlidir. Mikro besin takviyesinden faydalanıp faydalanamayacağınızı belirlemek için doktorunuza danışın.

Tanımlama

Mikro besin terimi aslında geniş bir vitamin ve mineral listesi anlamına gelir. Bunlara mikro besin adı verilir, çünkü vücudun düzgün çalışması için sadece küçük miktarlara ihtiyacı vardır. Mikro besinler çok çeşitli gıda kaynaklarında bulunduğundan, gelişmiş ülkelerde yaşayan çoğu insan yeterli miktarda gelir. Bununla birlikte, A vitamini gibi bazı mikro besinler sadece birkaç besin kaynağında bulunur ve bu da daha sık eksikliklere neden olur. Dünya Gıda Programına göre, dünya genelinde yaklaşık 2 milyar insan, anemi, iyot eksikliği bozukluğu ve A vitamini eksikliğini içeren mikro besin eksikliklerinden muzdariptir.

Mikrobesinler sağlıklı büyümede çok önemli bir rol oynamaktadır. gelişme. Örneğin kalsiyum kemiklerin ve dişlerin düzgün gelişimine katkıda bulunur ve iyot tiroid gelişimi için önemlidir. Demir gibi diğer mikro besinler metabolizmaya ve enerji dengesine katkıda bulunur. Magnezyum, kalp atışlarının ritmini ve kalpteki kas aktivitesini düzenleyerek kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olur. Çinko, selenyum ve fosfor gibi bazı mikro besinler, diğer mikro besinlerin düzenlenmesi ve aktifleştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin, B-kompleks vitaminleri, yeterli miktarda çinko ile birleştirildiğinde vücut tarafından daha iyi emilir ve asimile edilir.

Eksiklik

Mikro besinler yeterli miktarda tüketilmediğinde, çeşitli istenmeyen semptomlar ortaya çıkabilir. Örneğin demir eksikliği, demir eksikliği anemisine neden olabilir, bu da yorgunluğa ve nefessizliğe yol açar. Demir eksikliği anemisi hem gelişmiş hem de gelişmemiş ülkelerde yaygındır. Bazı aşırı durumlarda, mikro besin eksiklikleri kronik hastalık veya sakatlık gelişimine yol açabilir. Örneğin, A Vitamini eksikliği, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programına göre her yıl 250.000 ila 500.000 çocuğun körleşmesine neden oluyor.

Kaynaklar

İdeal olarak, tüm gıdaları içeren sağlıklı ve dengeli bir diyet Gruplar ve günlük kalori tavsiyelerine uygun tavsiyeler vücut fonksiyonları için yeterli miktarda mikro besin sağlamalıdır. Mikro besinler çok çeşitli meyvelerde, sebzelerde, tam tahıllarda ve süt ürünlerinde bulunur. Bir veya birkaç mikro besleyiciden yeterince alınamadığını tespit ederseniz, bir diyet takviyesi boşlukları doldurmanıza yardımcı olabilir. Ancak, “Beslenme Topluluğunun Bildirileri” başlıklı 2005 çalışmasında vurgulandığı gibi, tüm gıda kaynaklarının her zaman en iyisi olduğunu unutmayın.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır