Müshil ve diüretikler, vücudun ekstra sıvı veya dışkıdan kurtulması gerektiğinde kullanılabilecek iki ilaç türüdür. Bu ilaçlar genellikle yüksek tansiyon, aşırı sıvı birikmesi veya kabızlığı önlemek için iyi çalışsalar da, aşırı kullanım vücut üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Normal vücut fonksiyonu için gerekli olan bazı vitamin türleri aşırı müshil veya idrar söktürücü kullanımla tükenebilir.
Laksatifler
Laksatifler, bağırsak hareketlerini düzenlemek amacıyla kabızlığı önlemek için tipik olarak kullanılır. Kalın bağırsağın atığı vücuttan uzaklaştırmasını ve itmesini isteyerek çalışırlar. Vücut zaten bu noktada ince bağırsaktan yağın çoğunu emmiştir ve atık su, elektrolitler, lif ve minerallerin bir kombinasyonudur. Bazı insanlar, yiyeceklerden sonra kronik kullanımın, bir tıkanmadan sonra vücuda daha az kalori eklenmesine neden olacağını umarak, müshil kilo kaybı olarak kötüye kullanırlar. Ulusal Yeme Bozuklukları Birliği'ne göre, sık sık müshil suistimali sadece dehidratasyon, elektrolit dengesizlikleri ve vitamin eksikliklerini teşvik etmede başarılı olur. Laksatiflerin A vitamini bağışıklık sistemini desteklemek için önemlidir ve sağlıklı göz dokusu, üreme, kemik büyümesi ve hücre bölünmesinde bir faktördür. A vitamini eksikliği körlüğe ve enfeksiyona duyarlılığın artmasına neden olabilir. Aşırı müshil kullanımı ayrıca eklem ağrısı, kas zayıflığı ve işitme kaybına neden olabilecek D vitamini eksikliğine neden olabilir. E vitamini tükenmesi, kuru cilt ve saç belirtileri, egzama döküntüsü ve kolay morarma semptomlarına neden olan aşırı müshil kullanımından kaynaklanabilir. Bazen su hapları denir, diüretikler böbreklerin kan dolaşımından aşırı sıvı çekmesine neden olur, burada idrarla atılır. Genellikle konjestif kalp yetmezliği veya yüksek tansiyon gibi kalp rahatsızlıklarını tedavi etmek için reçete edilir. Diüretikler idrar çıkışında bir artışa neden olur ve aşırı miktarda diüretik kullanımı elektrolit dengesizliklerinde veya vitamin eksikliklerinde değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle doktorunuz kan seviyenizi kontrol edebilir ve tükenen vitaminleri geri almak için takviyeler almanız gerekebilir.
Vitamin Eksiklikleri ve Diüretikler
B vitaminleri, ayrıca suda çözünen vitaminler olarak da bilinir. diyet yoluyla alınan ancak vücutta depolanmayanlar. Diüretiklerin aşırı kullanımı, bu suda çözünür vitaminlerin bazılarında eksikliklere neden olabilir. Tiamin veya B-1 vitamini bağışıklık sistemini destekler ve hücre metabolizmasında kilit rol oynar. Tiamin eksikliği depresyon, kas zayıflığı ve hafıza kaybına neden olur. Folik asit ayrıca anemiye yol açabilecek diüretikler yoluyla da tükenebilir. Hamile olan ve bazı tür diüretik kullanan kadınlar folik aside yetersiz kalabilir, bu da bebeklerinde doğum kusurlarına neden olabilir.