Böbrek hastaları, çoğu zaman böbrek hastalıklarını tersine çevirmeyi amaçlayan, her türlü iyi niyetli ancak bilgisiz beslenme önerileri ile ilgilenen arkadaşlarınız ve ailenizle karşılaşır. Hastalıkları tersine çevirme gibi gerçekçi olmayan hedefler yerine, nefrologlar ve böbrek diyetisyenleri böbreklerin yapabilecekleri aktiviteleri telafi eden diyetler önerir. Bu diyetler hastanın bireysel laboratuvar sonuçlarına ve kan basıncı gibi diğer ölçümlere dayanır.
Böbrek Hasarları
Böbrek hasarı, yüksek tansiyon, diyabet, konjenital koşullar veya glomerüllerin immünolojik olarak aracılı hastalıklarından kaynaklanabilir. veya IgA nefropatisi gibi böbrek filtrelerini içerir. Karaciğer dokusu yenilenebilirken, böbreğin yapıları skarlandıktan sonra hasar kalıcı olur. Hiçbir ilaç ya da besin maddesi miktarı, verilen hasarı tersine çevirmez.
Vitamin B-1
Tiamin olarak da bilinen B-1 Vitamini, keşfedilen ilk vitaminlerden biriydi. Bu vitamin, piruvatın ve gıdalardan enerji alma sürecinde yer alan çeşitli proteinlerin parçalanmasında rol oynayan birçok enzimatik reaksiyonda önemli bir kofaktördür. Bir kofaktör, bir enzimin verimli bir katalizör olmasına yardımcı olan bir bileşiktir. tüketmek. Örneğin, 1/2 fincan pişmiş mercimek, 0.17 mg tiamine sahiptir. Bir ons cevizin 0.19 mg'ı vardır. Bu yiyecekler potasyum veya fosfor seviyelerini düzenleyemeyen böbrek hastaları için sınır dışıdır. İlerlemiş hastalığı olan hastalardan kaçınmaları gereken diğer yüksek tiaminli yiyecekler arasında portakal suyu, kavun, süt ve buğday tohumu bulunur.
Vitamin Takviyeleri
Yetişkin erkekler için günlük 1.2 mg, yetişkin kadınlarda ise 1.1 mg. Birçok nefrolog özel olarak formüle edilmiş renal vitaminler reçete eder, böylece hastalar yetersiz beslenmez. Bu vitaminler, A vitamini ya da hastanın metabolize edemediği D vitamini formlarına sahip olmadıkları için normal vitaminlerden farklıdır. Böbrek hastalarında genellikle çok yüksek A vitamini düzeyi vardır, bu nedenle düzenli vitamin almak tehlikeli olabilir.