Kafein, vücudu ve zihni harekete geçirme kabiliyetine sahip doğal olarak oluşan bir maddedir. Bu stimülasyon birçok aranan fayda sağlayabilir. Kafeinin enerji artırıcı etkileri iyi belgelendirilmiş olsa da, kafein ve yağ yakma arasındaki ilişkiyi gösteren sınırlı kanıt vardır. Kafein tüketimi ile yağ kaybı arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösteren araştırmalar olmasına rağmen, genel kanıtlar çelişkilidir.
Kafein ve Enerji
Kafein, 60'tan fazla bitkide doğal olarak bulunan ve en yaygın çeşitleri içeren bir maddedir. çay yaprakları, kola fıstığı, kahve ve kakao çekirdekleridir. Kafein alındığında, merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı bir etkiye sahip olduğu hızla beyine geçer. Bu etki odağı arttırır ve yorgunluğu giderir. Kafein ayrıca enerji üretimini artırabilir, bu da kalorilerin daha yüksek oranda yakıldığı anlamına gelir. Bu, termojenez veya vücuttaki ısı üretimi yoluyla yapılır.
Termojenez ve Yağ Kaybı
Termojenez, kalorileri ısı enerjisine dönüştürür. Termojenez tarafından kullanılan ek kaloriler potansiyel olarak kilo vermeye ve yağ yakmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, kafeinin termogenezi uyardığı mekanizma bilinmemektedir. 2012 yılında "Yiyecek ve Fonksiyon" da yayınlanan bir araştırma, kafeinin, sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasında yararlı olabilecek termojenik bir ajan olduğunu ve etkilerinin doza bağlı olduğunu belirtti. Çalışma ayrıca, kafeinin termojenezi arttırmasına rağmen, aynı zamanda, aynı zamanda harcanan ek enerjiyi telafi edebilecek enerjiyi de geri kazandırdığını belirtti.
Araştırmayı Destekleme Kilo kaybını takiben, eski kilolu denekler için, bir ağırlık bakım maddesi olarak yeşil bir çay kafein karışımının karışımı. Çalışma, yüksek dozdaki kafein tüketicilerinin, düşük dozdaki kafein tüketicileri ile karşılaştırıldığında, yağ kütlesinde, vücut ağırlığında ve bel çevresinde daha büyük bir azalma yaşadığını ortaya koydu. Araştırmacılar, yüksek kafein alımının, termogenez ve yağ oksidasyonu yoluyla kilo kaybından sorumlu olduğu sonucuna vardılar. Bununla birlikte, daha az miktarda kafein tüketenler, kafeinin termojenik etkileriyle daha iyi ağırlık korumasını gördüler.
Karşıt Araştırma
Kafeinin güçlü enerji artırıcı etkileri hakkında tartışma olmasa da, hepsi araştırmalar, kafeinin yağ kaybına veya kilo vermeye yardımcı olabileceği hipotezini desteklemektedir. 2008 yılında "Uygulamalı Fizyoloji, Beslenme ve Metabolizma" bölümünde yayınlanan bir araştırma, kafeinin yağ oksidasyonunu artırabileceği fikrini destekleyecek çok az kanıt olduğunu ortaya çıkardı. Ancak araştırmacılar, kafeine verilen bireysel yanıtın değişebileceğini, genetiğin olası bir faktör olduğunu belirtti. , , ] ]