Kurşun asitli aküler ekonomik ve verimli bir güç kaynağı olmakla birlikte, çevre ve insan sağlığı ile ilgili bazı endişeleri de beraberinde getirir. Araba aküsü geri dönüşümü en başarılı geri dönüşüm endüstrilerinden biri olmasına rağmen, akülerin yüzdesi hala çöplüklerde kalmaktadır ve üreticiler bu endişelerin farkındayken, üretim maliyetlerinin düşük olması nedeniyle üreticiler tarafından çoğunlukla tercih edilmektedir.> Kurşun Kirliliği
Çevre, Sağlık ve Güvenlik Çevrimiçi (EHSO) 'ye göre, her yıl yaklaşık 99 milyon kurşun-asitli otomobil aküsü üretilmektedir. Bunların her biri 18 kilo kurşun ve bir kilo sülfürik asit içerir. EHSO, kurşun asitli akülerin yüzde 90'ının geri dönüştürüldüğünü belirtirken, çevre toprağa ve havaya sızabilecekleri çöplüklere girmeyecek olanları geri kazanıyor. Bu bir maruz kalma tehlikesi yaratır. Kurşun insanlar için son derece toksiktir ve beyne ve böbreklere zarar verebilir, işitme duyunuzu etkileyebilir ve çocuklarda önemli öğrenme güçlüğü yaratabilir.
Sülfürik Asit
Sülfürik asit su sistemine girebilir ve asit yağmura katkıda bulunabilir, Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından 6 Ağustos 2002 tarihli bir rapora göre. Bu asit ekosistemden akarken, toprağın yanı sıra hayvan ve bitki yaşamına da çeşitli tehlikeler getirir. Yağış içerisinde, sülfürik asit, binaları ve kalıntıları yıkarak yapıların ve boyaların çürümesini hızlandırır. Ayrıca ağaçlara zarar verir ve gölleri ve diğer su kütlelerini asitleştirir. Atmosferde, sülfatlar, halk sağlığına zarar verebilecek havaya salınan partiküller arasındadır.
Katı Atık Endişeleri
New Scientists dergisinin 7 Temmuz 2007 tarihli makalesinde Avustralya’daki bir geri dönüşüm şirketinin Avustralya’da geri kazanıldığını belirttiği Tek bir çöplükten günde 60 ila 80 pil. Bu makale, yarım milyon araç aküsünün sadece Avustralya'da yıllık atık depolama alanlarına atıldığını tahmin ediyor. Sızıntı yapan kurşun ve sülfürik asidin neden olduğu endişelere ek olarak, bir pilin plastik ve diğer bileşenlerinin büyük kısmı, insanları ve doğal ekosistemleri desteklemek için kullanılabilecek daha fazla toprak tüketmeye katkıda bulunur.