Probiyotikler bugünlerde çok dikkat çekiyor. Yeni pazarlanan yoğurtlardan ek kapsüllere kadar, probiyotikler, sindirim sağlığınızda önemli bir unsur olarak görünüşte her yerde görünmektedir. Fakat probiyotiklerin sizin için uygun olup olmadığını bilmiyor olabilirsiniz. Aslında, probiyotik tüketen bazı insanlar - belirli gıdalar ve takviyelerdeki canlı mikroorganizmalar - istenmeyen yan etkilerle karşılaşabilirler.
Probiyotikler Nedir?
Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'ne göre, "probiyotikler" tabiri Fermente gıdalarda ve ek formda bulunan bir tür sağlıklı bakteri. Bu canlı bakteriyel organizmalar, her gün bağırsak sistemlerinde doğal olarak yaşayan, her gün kötü bakteriyel ve hastalıklarla savaşan trilyonlarca mikroorganizmaya benzer. Sindirim sisteminizde bakteri bulundurma fikri - isteyerek onları yutmaya yetse bile - garip veya nahoş gelebilir, bu canlı mikroorganizmalar aslında sağlık için oldukça gereklidir.
Ne Yaparlar?
Temel olarak, probiyotikler, vücudunuzdaki faydalı bakteriler ve hastalığa neden olan bakteriler arasında sağlıklı bir denge kurulmasına yardımcı olur. Hastalığınız, antibiyotik ilaçların kullanımı veya stres gibi sağlıklı bakterileriniz tükendiğinde, sindirim bozukluğu veya bozulma bağışıklığı yaşayabilirsiniz. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi, Probiyotiklerin, yoğurt ve ayran gibi canlı bakteri içeren gıdaları tüketdiklerini ya da normal bakıma karşı zararlı bakteri dengesini eski haline getirmek ve çeşitli sindirim bozuklukları gibi hastalıkları tedavi etmek ve önlemek için probiyotik takviyeleri aldığını söylüyor. Yan Etkiler
İshal ve irritabl barsak semptomları gibi sindirim problemlerinin tedavisinde belirgin yararlarına rağmen, probiyotikler de olumsuz yan etkilere neden olabilir. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi, en yaygın probiyotik türü olan Lactobacillus acidophilus bakterisinin aslında, mide ve gaz gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına, büyük dozlarda tüketen insanlarda - yani 1 - 2 milyardan fazla hücreye - neden olabileceğini belirtmektedir. günde. Ek olarak, kalp kapakçığı olan kişiler, probiyotik almaktan bakteriyel enfeksiyonla karşılaşabilir, ancak Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi bunun nadir olduğunu belirtiyor. Her ne kadar muhtemel olmasa da, probiyotiklere karşı anafilaktik bir alerjik reaksiyon da mümkündür.
Probiyotikler, özellikle doğal olarak oluşan tüm gıda formlarında genellikle güvenli kabul edilir. Ne de olsa, insanlar yüzyıllardır güvenli bir şekilde yoğurt, ayran, tempeh, miso ve diğer probiyotikçe zengin fermente gıdaları yiyorlar. Ancak, sağlık nedenlerinden dolayı probiyotikler denemekle ilgileniyorsanız, denemeden önce doktorunuza danışın. Probiyotiklerin uygun dozu, tedavi etmeye çalıştığınız semptomlara göre değişir ve doktorunuz uygun bilgiler sağlayabilir ve karşılaşabileceğiniz her türlü yan etki konusunda size yardımcı olabilir. Ek olarak, Mayo Clinic doktorunuzun size özel durumunuzu tedavi etmek için en iyi probiyotik türleri hakkında tavsiyede bulunması gerektiğini belirtir. Bu, olumsuz etki olasılığını da en aza indirmeye yardımcı olabilir.