|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Kafein Endorfinleri Bırakıyor mu?

Genellikle vücudun ağrı kesicileri olarak adlandırılır, endorfinler beyindeki opiat reseptörleri ile etkileşime giren, rahatlatıcı bir etki uyandıran ve ağrıya toleransınızı artıran bileşiklerdir. Kafein, hipofiz ve adrenal bezlerin yanı sıra merkezi sinir sistemi üzerinde de belirgin bir etkiye sahipken, endorfinlerle ilişkisi biraz daha karmaşıktır.

Kafein Etkisi

Genç Araştırmacılar Dergisi web sitesine göre kafein, adenosin adı verilen bazı nörotransmiterlerin kimyasal yapısını taklit eder. Öncelikle uyku hali ve uyuşukluk hissi oluşturmaktan sorumlu olan bu moleküller, kafein tarafından bloke edilir ve vücudu uyku için kapatma görevinde bozulmuştur. Beyinde iken, kafein nöronların ateşlenme hızını arttırır, hipofiz bezinde kavga veya uçuş durumuna neden olur, bu da adrenalin salgılayarak sempatik sinir sistemini uyarır. Bu sürecin bir sonucu olarak, bazı bireyler genellikle endorfin salınımına eşlik eden uyanıklık ve ruh halinde bir artış hissederler.

Endorfinler

Adrenalin gibi, endorfinler de hipofiz ve hipotalamus bezleri tarafından üretilir. ve vücutta dolaştırılır. McGill Bilim ve Toplum Ofisi web sitesinde, bu molekülleri ağrı giderici özellikleri nedeniyle endojen morfin çağırıyor. Endorfinler salındığında, çok sayıda sinir reseptörü onlara afyonmuş gibi bağlanır ve böylece ağrı eşiğinizde bir artışa neden olur. Egzersiz, akupunktur ve cinsel ilişki, artan endorfin seviyeleri ile tutarlı bir şekilde ilişkilendirilmiştir.

Kafein ve Endorfinler

Michael Alan Arnold, Ph.D. ve ark., 1982'de "Life Sciences" da yayınlandı, kafeinin, kandaki beta-endorfin seviyelerini uyararak, beyin-omurilik sıvısında değil, kandaki beta-endorfin seviyelerini uyararak kısmi bir endorfin salınımı yarattığını buldu. Başka bir deyişle, kafein, kanda endorfinlerin derhal ve sürekli salınımına neden olmuştur, ancak beyin omurilik sıvısından etkilenen doku veya sinir kümelerinde değildir. Sonuç olarak, kafeinin kendisinin vücutta belirli endorfin salgılamasına rağmen, çikolata ve kahve gibi kafeinli ürünler ile ilişkili hoş duyumların ve ruh hallerinin de endorfin salınımına katkıda bulunabileceği öne sürülmüştür.

Sağlıklı yetişkinlerin çoğu, günde 200 ila 300 miligram veya 2 ila 3 bardak kahve tüketebilse de, aşırı kafein alımı, sinirlilik, bulantı, baş dönmesi, dehidrasyon, mide bulantısı gibi semptomlara yol açabilir. , kas titreme ve sinirlilik. Kafein bağımlılığı, günde 100 miligram kadar dozajlarda ortaya çıkabilir ve kafein tüketiminizi keserseniz veya değiştirirseniz, geri çekilme semptomları yaşayabilirsiniz. Vücudunuz için güvenli kafein alımının sınırlarını doktorunuzla konuşun.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]