|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Jejunumunuzda Normalde Hangi Besinler Sindirilir ve Emilir?

Jejunum ince barsaklarınızın orta kısmı ve sindirim sisteminizin özellikle önemli bir parçasıdır. Yiyeceklerin sindirimi - özellikle nişasta - ağzınızda başlar, ancak jejunum çoğu besleyicinin kan dolaşımına emildiği yerdir. Jejunumu etkileyen hastalıklar ve yaralanmalar, sindirimi olumsuz yönde etkiler ve beslenme yetersizliği riskini önemli ölçüde arttırır. büyük çoğunluğu için - yaklaşık yüzde 90 - besin işleme ve emilim. İnce bağırsak yaklaşık 22 veya 23 feet uzunluğundadır ve fonksiyonel olarak üç kısma ayrılır: duodenum, jejunum ve ileum. Oniki parmak bağırsağı ilk ve en kısa bölümdür ve asıl amacı, kısmen sindirilmiş gıdaları pankreas ve safra kesesinden salınan enzimlerle daha da parçalamaktır. İhtiyacınız olan demirin çoğu duodenumda emilir. Duodenumdan besinler jejunumdan ve sonra ileumdan kalın bağırsağa girmeden önce geçer. Kalın bağırsağın temel işlevleri kalan suyu emmek ve dost bakterilerin diyet liflerini fermente etmelerini ve B-12 vitamini üretmelerini sağlamaktır.

Bağırsakların jejunum kısmı yaklaşık 8 veya 9'dur. ayakları uzun ve yüzey bölgesini büyük ölçüde artıran ve çok emici olmasına izin veren villi adı verilen çok sayıda parmak benzeri çıkıntı içerir. Jejunum ayrıca ritmik olarak daralan - peristalsis - ve yiyecekleri sindirim kanalından iter. Duodenum içine salınan enzimler jejunumda hala aktiftir ve sonunda karbonhidratları, yağları ve proteini sırasıyla glikoz, yağ asitleri ve amino asitlere indirger. Glukoz, yağ asitleri ve amino asitler jejunumun duvarı boyunca ve vitaminler, mineraller, elektrolitler, su ve safra tuzları gibi kan dolaşımına emilir. Jejunum hücrelerinin arasındaki boşluklar nispeten geniştir, ince bağırsağın en gözenekli veya "sızdıran" kısmıdır.

İleum

Jejunumun aksine, ileum daha az gözenekli ve emici. Bununla birlikte, küçük bir miktar besin, ileumda, özellikle amino asitlerde, B-12 vitamininde ve safra kesesinden salınan safra tuzlarının çoğunda emilir. Jejunum ve ileum arasında net bir ayrım yoktur, ancak dokular, baktığınız ince bağırsak boyunca daha belirgin hale gelen yapısal ve fonksiyonel farklılıklara sahiptir. Örneğin, ileum jejunumla karşılaştırıldığında daha kısa villus ve daha fazla lenfoid doku ile karakterizedir.

Komplikasyonlar

Çeşitli durumlar - enfeksiyonlar, kanama ülseri, çölyak hastalığı, Crohn hastalığı ve kanser dahil - İnce barsakları olumsuz yönde etkiler. Jejunum hasar gördüğünde veya yaralandığında, ileum zamanla daha emici hale gelip kısmen telafi edebilir, ancak besin eksikliği hala endişe vericidir. Genel olarak, jejunumun ciddi şekilde tahrip olması veya kaybolması, yağ asidi, glukoz, vitamin ve mineral emilimini büyük ölçüde etkiler. Buna karşılık, ileumun önemli ölçüde kaybı, dehidrasyon sorunlarına ve elektrolit dengesizliğine yol açar.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]