Bilimsel olarak Kuşkonmaz racemosus olarak bilinen Shatavari, nesiller boyunca doğal bir ilaç olarak kullanılmıştır. Shatavari, bir Hint bütünsel şifa disiplini olan Ayurveda'da yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak giderek artan bir şekilde bitkinin tıbbi özellikleri, modern tıp uzmanları tarafından araştırılmaktadır. Bitki ormanlarda Hindistan'da yetişir ve ayrıca birçok Hint evinde ve bahçelerinde de yetiştirilir.
Shatavari
Shatavari, Ayurveda tıbbında kökleri ve yaprakları için değerlidir ve pek çok tedavide ana bileşendir. shatavari gulam ve shatavari ghrtam olarak. Shatavari, protein, yağ ve karbonhidratlar bakımından zengindir ve az miktarda B, C ve A vitaminleri içerir.
Geleneksel Kullanım
Shatavari, geleneksel olarak sinir hastalıkları da dahil olmak üzere çok çeşitli koşullar ve hastalıklar için kullanılmıştır. ishal, göğüs problemleri, tümörler, inflamasyon ve hipertansiyon. "Ayurveda Başlıca Otları" adlı kitabında, kökler en sık kadınlarda laktasyon sorunlarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. İktidarsızlık, menopoz, kısırlık ve kürtaj gibi cinsel sağlık şikayetlerini de tedavi etmek için kullanılır.
Tıbbi Kullanım
Shatavari, modern tıpta Kasım 2010'dan beri resmen kullanılmamıştır. USDA Germplasm Kaynakları Bilgi Ağı, shatavari için bir takım kullanımları listeler, bunların hiçbirinin kanıtlanmadığını göstermez.
Araştırma
Shatavari'nin modern tıbbi kullanım için kullanımı üzerine birçok çalışma yapılmıştır. 2007 yılında "Endokrinoloji Dergisi" nde yayınlanan bir araştırma, sıçanlarda kullanıldığında Asparagus racemosus kökünün insülin sekresyonu için yararlı bir uyarıcı olduğunu buldu. Yazarlar gelecekte diyabet tedavisi olarak faydalı olabileceğini öne sürdüler.
Ekim 2010'da "Beyin ve Biliş" te yayınlanan fareler üzerine yapılan bir başka araştırma, shatavari'nin çalışılan ve korunan farelerin hafızasını geliştirdiğini buldu hafıza kaybına karşı. Bu çalışma aynı zamanda shatavari'nin antidepresan özelliklere sahip olduğu tespit edildi.
Shatavari'nin insanlar üzerindeki kesin etkilerini belirlemek için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Kadınlarda laktasyon başlatılmasında kullanımının izini süren çalışmalar farklı sonuçlar vermiştir, bunlardan biri shatavari alımı kesildiğinde süt üretiminde bir düşüş olduğunu gösterirken, diğeri Hta'ya göre shatavari alanlarla plasebo kullananlar arasında bir fark olmadığını gösterir. "Şifalı Bitkiler Yetiştiriciliği ve Kullanımları" bölümündeki Panda.
Uyarı
Shatavari kullanmayı planlıyorsanız dikkatli olun. Shatavari'nin hamile kadınlar üzerinde olumsuz etkisi olabilir. 2006'da "Hint Deneysel Biyoloji Dergisi" nde yayınlanan bir araştırma, shatavari kökünün hamile sıçanlar üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu buldu. Shatavari verilen sıçanlar daha fazla fetal yeniden emilim, daha küçük alt boyut ve daha küçük yavrulara sahipti. Bitkinin hamile insanlar üzerindeki etkisi daha fazla çalışmayı gerektirir.
, , ] ]