Normal şartlar altında, böbrekleriniz, kanınızdaki aşırı sıvıları toplayarak ve idrarınıza attırarak vücudunuzun sıvı dengesini korumaya yardımcı olur. Bununla birlikte, eğer böbrekleriniz başarısız olursa, bu hayati işlevi yerine getirmeyi bırakacaklar ve böbreklerinizde ve vücudunuzda sıvı birikecek. Böbrek yetmezliği olan kişilerin tipik olarak, normalde böbrekler tarafından işlenen sıvıları ve atıkları gidermek için yapay yöntemler kullanan diyaliz adı verilen bir prosedürden geçmeleri gerekir.
Temel Bilgiler
Her 24 saatte bir böbrekler yaklaşık 200 litre filtre eder Ulusal Böbrek Vakfı'na göre, kan dolaşımında dolaşan sıvı. Bu sıvının kabaca 198 litresi, böbrekleriniz biriken atıkları giderdikten sonra vücudunuza geri gönderilir; Kalan 2 litre sıvı, bu atıkları idrarınızda atmaya yardımcı olur. Böbrekleriniz başarısız olduğunda, artık atıklarla dolu olan bu sıvıyı vücudunuzdan etkili bir şekilde geçiremezler. Bunun yerine, sıvı ve atık biriktirir ve kan basıncı kontrolünde, kemik sağlığında ve vücudunuzun kırmızı kan hücreleri üretme kabiliyetinde şişme ve zararlı değişiklikler içeren yaygın değişiklikleri tetikler.
Böbrek Yetmezliği
Böbrekleriniz yavaş yavaş başarısız olabilir zamanla veya kısa sürede hızlıca. Yavaş veya kronik, böbrek yetmezliği diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, kalıtsal ve edinilmiş böbrek hastalığı, idrar tıkanıklığı ve enfeksiyonu içeren potansiyel nedenlere sahiptir. Hızlı veya akut böbrek yetmezliği, doğrudan yaralanma, yanıklar, enfeksiyon, dehidrasyon, cerrahi, böbrekleri besleyen kan damarlarında pıhtılaşma, otoimmün böbrek bozuklukları, idrar tıkanıklıkları ve bazı gebelik komplikasyonlarını içeren potansiyel nedenlere sahiptir. Akut böbrek yetmezliği ile ilgili problemler çok hızlı gelişebilse de, kronik böbrek yetmezliği ile ilgili problemler ancak ileri böbrek hasarı geliştirdikten sonra ortaya çıkabilir.
Diyaliz
Diyaliz iki temel formda gelir. Hemodiyaliz adı verilen bir işlem sırasında kanınız, atıkları ve fazla sıvıyı gideren bir diyaliz makinesi adı verilen bir cihazdan geçirilir, ardından temizlenmiş kanı vücudunuza geri verir. Periton diyalizi adı verilen bir prosedür sırasında doktorlar, karnınıza diyalizat denilen özel bir sıvının veya periton boşluğunun yerleştirilmesi için bir kateter kullanır; bu sıvı atıkları ve fazla sıvıyı kan dolaşımınızdan çeker ve bertaraf etmek için toplar. Hemodiyaliz hastaları genellikle doktor muayenehanesinde veya klinikte haftada üç kez prosedürden geçirilir. Periton diyalizi hastaları tipik olarak evdeyken her gün işlemden geçirilirler.
Dikkat Edilecek Noktalar
Hemodiyalize girerseniz, aşırı sıvı sisteminizden düzenli aralıklarla çıkarılır. Sonuç olarak, doktorunuz diyaliz seansları arasında sıvı birikmesini önlemek için sıvı alımınızı kısıtlamanızı isteyebilir. Periton diyalizi geçiren insanlar kanlarını daha sık temizlettiğinden, genellikle güvenle daha yüksek miktarlarda sıvı içebilirler. Ancak, sıvı kısıtlamaları kişiden kişiye değişir ve doktorunuz sağlığınızı tehlikeye atmadan ne kadar sıvı içebileceğinizi belirler. Diyaliz sırasında fazla sıvı biriktirirseniz, olası sonuçlar nefes darlığı, yüksek tansiyon, kalp problemleri ve ani kan basıncı düşüşleridir.
, , ] ]