|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Böbrek Yetmezliğinde Elektrolit Dengesizliği

Böbrekler, sıvıların ve elektrolitlerin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar ve hatalı çalıştıklarında genellikle bir elektrolit dengesizliğine yol açar. Elektrolitler, sinir ve kaslardaki uyarıların iletilmesinde rol oynayan parçacıklardır. Dengesizlikler meydana geldiğinde, bu ciddi komplikasyonlara ve hatta ölüme yol açabilir. Akut böbrek yetmezliği, genellikle saatler ila günler arasında ani bir başlangıç ​​yapar ve travma, enfeksiyon veya bir tıkanmadan kaynaklanabilir. Akut böbrek yetmezliği, altta yatan neden düzeltilirse, böbrek fonksiyonu geri döner. "Demistize Edilen Akışkanlar ve Elektrolitler" e göre, kronik böbrek yetmezliği, ilerleyici ve geri dönüşümsüz böbrek fonksiyon kaybı içerir.

Potasyum

Böbrek, potasyum atılımından sorumlu birincil organdır. Potasyum kan dolaşımında birikirse, buna hiperkalemi denir. Hiperkalemi, karın kramplarına, yorgunluğa, kas zayıflığına veya felce neden olabilir. "RN" e göre, şiddetli hiperkalemi kardiyak dürtüleri yavaşlatır ve kalp durmasına neden olabilir.

Sodyum

Sodyum, sıvı dengesi, nöromüsküler fonksiyon ve asit-baz dengesinde önemli bir rol oynar. Böbrekler, vücudun ihtiyacına bağlı olarak sodyumu korur veya salgılar. Eğer böbrekler sodyum salgılayamazsa, hipernatremi meydana gelir. Hipernatremi oryantasyon bozukluğuna, kas seğirmesine, artmış kan basıncına ve zayıflığa yol açabilir. Magnezyum fazlası, merkezi sinir sistemini, kasları ve kalp sistemini etkiler: tansiyon düşer, kalp hızı yavaşlar ve ciddi durumlarda koma ve kalp durması meydana gelebilir.

Fosfor ve Kalsiyum

Fosfor ve kalsiyum seviyeleri böbrek yetmezliğinden etkilenir. Fosfor ve kalsiyum arasındaki karşılıklı ilişki nedeniyle, fosforun böbrek yetmezliğinde tutulması kalsiyum seviyesinin düşmesine neden olur. Düşük kalsiyum seviyeleri kas spazmlarına, nöbetlere ve anormal kalp ritimlerine neden olur. Uzun süre yüksek serum fosfor seviyelerinin varlığı ek komplikasyonlara neden olabilir. Kalsiyum seviyeleri düşük kaldıkça iskelet demineralizasyonu oluşmaya başlar ve damar hücrelerinde sertleşmiş arter duvarlarına neden olan kalsiyum birikintileri oluşur. Bu da, kalbin sol ventrikülünün genişlemesine, yüksek tansiyona ve sonuçta kalp yetmezliğine yol açabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]