Bir şeker şekli olan glikoz, vücudun ana enerji kaynağıdır. Protein cildinizin, saçınızın, organlarınızın, kemiklerin, bezlerin ve kasların önemli bir parçasıdır ve safra ve idrar hariç tüm vücut sıvılarınızda bulunur. Hem glikoz hem de protein, yediğiniz yiyeceklerden gelir. Vücudun protein veya glukoz olmadan normal şekilde çalışamamasına rağmen, idrarda aşırı miktarlar ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edici durumların bir işaretidir.
Proteinüri
Genellikle kronik böbrek hastalığının bir işareti olan proteinüri denir. Tedavi edilmeden bırakılırsa böbrek hasarı ve nihayetinde son dönem böbrek hastalığına veya böbrek yetmezliğine neden olabilir. Yüksek tansiyon ve diyabet, proteinüri için yaygın bir katkıda bulunur.
Hiperglisemi /Diyabet
İdrarınızdaki yüksek glikoz seviyeleri, diyabetin başladığını gösteren yüksek glisemi veya yüksek kan şekeri gösterebilir. Amerikan Diyabet Derneği'ne göre, hiperglisemi diyabetle komplikasyonlar için katkıda bulunan bir faktördür. Tip 1 diyabeti olan bir kişi, kendisine yeterince insülin vermezse ya da tip 2 diyabeti varsa vücudu etkili bir şekilde insülin kullanmıyorsa, hiperglisemi olabilir. Grip veya soğuk algınlığı ve hatta stres gibi hastalıklar kan şekeri seviyesinin yükselmesine neden olabilir. Tedavi edilmeyen hiperglisemi, diyabetik komaya ve hatta ölüme neden olabilecek ketoasidoza yol açabilir.
Böbrek Hastalığı
Böbrekleriniz, vücudun filtreleme sistemi olup, atıklarınızı ve fazla sıvıyı alarak kanınızı temizlemeye çalışır. Atık ve fazladan sıvı, mesaneye akan idrarı, siz idrar yapana kadar depolandığı yerde oluşturur. Diyabet, böbrek hastalığının ana nedenlerinden biridir, ikincisi yüksek tansiyondur. Yüksek kan şekeri böbrekleri daha fazla çalışmaya zorlar ve zamanla böbrekler daha az verimli çalışır.
İzlenecek Belirtiler
Görünüşünde köpüklü idrar, proteinüri için erken bir semptomdur. Proteinüri ilerledikçe ödem oluşabilir. Ödem, sıvının vücutta biriktiği ve ayaklarda, ellerde, yüzde ve karın bölgesinde şişmeye neden olduğu bir durumdur. Acil tıbbi müdahale gerektiren diğer semptomlar ani artmış susuzluk, sık idrara çıkma, iştahsızlık, zayıflık, konsantre olma veya uyumakta zorluk ve mide rahatsızlığıdır.
Önleme /Tedavi
Düzenli idrar testi böbreği önlemenin tek yoludur aşırı protein veya glukozdan zarar. Tip 1 veya 2 diyabetli bireylere - veya ailede diyabet ve böbrek hastalığı öyküsü - düzenli idrar testi yaptırmaları tavsiye edilir. Hispanikler /Latinler, Afrika kökenli Amerikalılar, Amerika yerlileri, Pasifik Adalı Amerikalılar, obez bireyler ve yaşlılar gibi yüksek tansiyon ve diyabet için yüksek riskli gruplar da düzenli idrar testlerine tabi tutulmalıdır. Gerekirse, normal protein ve kan şekeri seviyelerini korumak için alabileceğiniz başka bir önlem diyet, egzersiz ve ilaçlar yoluyla sağlıklı bir yaşam tarzını uyarlamak.