|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Şekerler İnsanları İdrar pHını Nasıl Etkiler?

İdrar pH'ı idrarınızın bağıl asitliğinin bir ölçümüdür. Belirli ilaçlar almanız veya böbrek taşlarının oluşumu için riskleri bilmeniz gerekiyorsa, doktorunuzun idrar asitliğinizi kontrol etmesi gerekebilir. Normalde, vücudunuzdaki şekerler idrar pH'ınızı doğrudan etkilemez. Bununla birlikte, bazı durumlarda, şeker glikozunuz idrar pH seviyelerini kontrol etmek için kullanılan aynı prosedür sırasında ortaya çıkabilir.

Temelleri

Doktorlar idrar pH'sini, taze idrar yerleştiren bir dipstick testi adı verilen bir prosedürle kontrol eder. Özel olarak formüle edilmiş kimyasalların şeritleriyle kaplı plastik bir çubukla temas halinde. Bu kimyasallar idrarınızın niteliklerine göre değişen tespit edilebilir değişiklikleri tetikler. İnsan idrarı, yüksek derecede asidik bir okumadan 14'e kadar yüksek bir alkali okumaya kadar uzanan pH ölçeğinde 4.5 ila 8 arasında herhangi bir yere düşebilir, ancak çoğu durumda, insan idrarının pH'ı orta derecede asidik 5.5 ila 6.5'tir.

Diyet Etkileri

İdrar pH'ınızı etkileyebilecek birçok diyet faktörü vardır. Örneğin, yüksek miktarda sebze, süt ürünleri veya narenciye alımı idrarınızı daha az asitli yapabilir ve pH seviyenizi yükseltebilir. Öte yandan, yüksek miktarda kızılcık ya da çeşitli et türleri alımı idrarınızı daha asidik hale getirebilir ve pH seviyenizi düşürebilir. İdrar pH testi öncesinde doktorunuz sizden asitli ve alkali yiyecekleri dengeleyen bir diyet yemenizi isteyebilir. Bu, pH seviyenizdeki tıbbi açıdan önemli olmayan değişiklikleri en aza indirecek ve doktorunuzun sağlık açısından olası etkileri olabilecek değişiklikleri tespit etmesini sağlayacaktır.

İdrarda Şeker

Şeker veya diğer karbonhidratlı gıdalar tükettiğinizde, vücudunuz bunları parçalar ve glikoz adı verilen basit bir şekeri kan dolaşımınıza aktarır. Normalde, pankreas bezinizden insülin adı verilen bir hormon vücudunuzun bu glikozu yönetmesini ve yakıt kaynağı olarak görev yaptığı hücrelerinize vermesini sağlar. Bununla birlikte, diyabet adı verilen glikoz kontrol bozukluğunuz varsa, glikoz kan dolaşımınızda anormal birikebilir ve böbreklerinizden idrarınıza geçebilir. Diyabete ek olarak, idrarınızda glikoza yol açabilecek durumlar veya durumlar arasında hamilelik, karaciğer hastalığı, hormon bozuklukları ve bazı ilaçların kullanımı yer almaktadır.

Düşünceler

Doktorlar tespit etmek için pH ölçümleri kullanmaz idrarınızda glikoz var. Aksine, pH seviyelerini test etmek için kullanılan çubuklar aynı zamanda glikoz varlığını tespit edebilen kimyasallar da içerir. Bu çubuklardan alınan ek okumalar idrarınızdaki partikül konsantrasyonunu, idrarınızdaki protein seviyelerini, ketonlar adı verilen diyabetle ilişkili kimyasalların varlığını veya yokluğunu ve bilirubin adı verilen kırmızı kan hücresi yan ürününün varlığını veya yokluğunu içerir. İdrar pH testi ve şekerin vücudunuzdaki etkileri hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza danışın.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır