Nöbetler, bir nöron veya beyin hücresi koleksiyonundan aşırı akım boşalmasından kaynaklanır. Elektrolit konsantrasyonlarındaki ani değişiklikler nöbetlere neden olabilir; Bu nöbetlere genellikle beyin hücrelerinin işlevinde akut bir düzensizliği yansıtan ileri semptomlar eşlik eder. İşlevdeki diğer eksiklikleri önlemek için bu nöbetler hızlı bir şekilde ele alınmalıdır.
Su Dengesi
Kandaki elektrolitlerin konsantrasyonu, kısmen kan hacminin düzenlenmesiyle belirlenir. Kan hacmi, kan basıncını korumak için vücut tarafından düzenlenir, ancak bazı durumlarda, elektrolit konsantrasyonundaki değişiklikleri telafi etmek için kan hacmi düzenlenir. Vücuttaki toplam su hacmi, vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 70'ine karşılık gelir. Vücuttaki su, hücre içi ve hücre dışı bölmelere dağıtılır. Hücre dışı ayrıca hücreler ve kan damarı içinde bulunan su arasındaki suya ayrılır.
Elektrolitler ve Su Hareketi
Elektrolitler vücudun her bölgesinde, ancak farklı konsantrasyonlarda bulunur. Elektrolitler çeşitli bölmelerinde tutulabilir veya bölmeler arasında serbestçe hareket edebilir; serbestçe hareket eden elektrolitler suyun hareketini etkilemez. Çeşitli önemli elektrolitler sodyum, klorür ve potasyumdur. Sodyum, bölmeler arasında serbestçe hareket etmemektedir ve bu nedenle ozmotik kuvveti veya suyu bölmeye çeken çekici kuvveti oluşturan ana elektrolittir.
Sodyum Dengesizliği
Hipernatremi veya yüksek kan sodyum neden olabilir aşırı su kaybı veya yetersiz su alımı ile; sodyum kanda daha yüksek olduğu için, hücreden ve kan damarı içine su çekilir, böylece kan hacmi artar ve hücre hacmi düşer. Beyin hücrelerinin büzülmesi, düzgün çalışabilme yeteneklerini azaltır, bu da nöbet gelişimine katkıda bulunur. Hiponatremi veya düşük kanlı sodyum, beyin hücrelerinin şişmesine neden olarak nöbetlere de neden olabilir.
Sodyum Dengesizlik Yönetimi
Hipernatreminin tedavisinde amaç, nedenini gidererek daha fazla su kaybını önlemektir. . Su açığının düzeltilmesi hızlı bir şekilde yapılmamalıdır; hızlı düzeltme, suyun hücrelere hızlı bir şekilde kaymasına neden olarak şişmelerine ve nöbet olasılığını artırmalarına neden olur. Su en iyi şekilde ağızdan verilir, ancak özel durumlarda bir besleme borusundan da verilebilir.
Hiponatremi, tuz alımını kısıtlayarak ve su kaybını artırarak yönetilir. Vücut sodyum emici olacaktır, bu nedenle artan tuz alımı başka bir soruna neden olabilir.