Su insanlar, hayvanlar ve bitkiler için kritik bir bileşendir. İnsanlar birkaç gün veya haftalarca yiyeceksiz yaşayabilseler de, sadece birkaç gün susuz yaşayabilirler. Bu nedenle, su, çok sayıda vücut fonksiyonunu yerine getirmek için sık sık tekrar doldurulmalıdır.
Vücut Sıcaklığını Korumak için
Su, yüksek bir ısı kapasitesine sahiptir, bu da, diğer birçok maddeden daha fazla enerji gerektirdiği anlamına gelir. sıcaklık. Suyun yüksek ısı kapasitesine bir örnek, sulu yiyeceklerin ısıtılmasının, düşük su muhtevasına sahip yiyeceklerden daha ısıtılması daha uzun sürmesidir. Vücut esas olarak sudan oluştuğu için, kişinin vücut sıcaklığını yükseltmek veya düşürmek için büyük miktarda enerji harcar, böylece vücudun nispeten sabit bir vücut sıcaklığını korumasını sağlar.
Vücudu Soğutmak
Vücut Sıcaklık genellikle yükselir, egzersiz, hastalık, çevre veya diğer faktörler nedeniyle vücudu terletir. Su, vücut çok ısındığında teri serbest bırakarak vücutları serin tutar. Bu olduğunda, ter deriden buharlaşır ve vücudu serinleterek vücudun homeostazı sürdürmesini sağlar. Nemli bir günde su da buharlaşmaz ve ter, soğutmada daha az etkilidir.
Vücuttaki Elektrolitlerin Dengelenmesi
İnsan vücudunda elektrik akımları iletebilen iyonlar olan elektrolitler bulunur. . Bunların örnekleri arasında sodyum, klorür ve potasyum bulunur. Her hücre belirli bir elektrolit dengesi gerektirir ve hücre dışı sıvılar da çok özel bir elektrolit dengesi gerektirir. Bu elektrolitlerin oranı belirli bir aralıkta kalmalıdır. Vücut gerektiğinde su atılarak ve gerektiğinde vücuttaki susuzluk mekanizmalarını tetikleyerek bu aralıkta kalabilir.
Vücut Sıvılarını Sağlamak İçin
Tüm vücut sıvıları çoğunlukla sudan oluşur. Vücudun sıvısının yaklaşık üçte ikisi hücre içi sıvıdayken üçte biri hücre içi sıvı içindedir, üçte biri hücre dışı sıvı içindedir, hücreler ve kandaki sıvı arasındaki sıvı gibi. Su, vücuda şok emilimi, temizlik ve koruma sağlar. Örneğin, bir fetüs, çoğunlukla su olan amniyon sıvısı ile korunur. Su ayrıca vücudun gözyaşı ve tükürük üretmesini ve eklemleri yağlayarak kolayca hareket etmelerini sağlar.
Vücut pH'ını Korumak
Vücudun pH dengesi, optimum koşullarda metabolik reaksiyonları gerçekleştirmek için önemlidir. Su, vücutta pH'ın korunmasının ana bileşenidir. Vücuttaki ana reaksiyonlardan biri, karbon dioksit suyla reaksiyona girerek karbonik asit meydana geldiğinde meydana gelir. Karbonik asit daha sonra hidrojen ve bikarbonat oluşturmak için ayrılır, böylece vücudun asitliği artar ve vücudun pH'ı düşürülür.
, , ] ]