Glikolik asit, glikol adı verilen daha büyük bileşik sınıfına giren bir kimyasaldır. Tıpkı etanol (içme alkolü), metanol (ahşap alkolü) ve izopropanol (ovma alkolü) gibi moleküller de dahil olmak üzere başka bir büyük bileşik sınıfı gibi birçok farklı alkol çeşidinin olduğu gibi, her birinde bir çok farklı glikol vardır benzersiz kimyasal özellik kümesi. Spesifik molekül glikolik asit, sirke içindeki molekül olan asetik asit ile yakından ilgilidir ve çok sayıda ilginç kimyasal özelliklere sahiptir.
Fiziksel Özellikler
pp Glikolik asit, iki karbon atomundan oluşan küçük bir organik moleküldür. dört hidrojen atomu ve üç oksijen atomu. “CRC Kimya ve Fizik El Kitabı” na göre moleküler ağırlığı 76.05 g /mol ve özgül ağırlığı 1,27'dir, bu da sudan yaklaşık% 25 daha yoğundur. Oda sıcaklığında renksiz, kokusuz bir katıdır, 167 derece Fahrenheit erime noktası ve suyun kaynama noktasıyla aynı olan 212 derece Fahrenheit kaynama noktasıdır. Glikolik asit aşırı derecede suda çözünürdür ve hatta higroskopiktir, bu da suyu havadan emdiği anlamına gelir. Bu ilginç özellik, çevreye açık bırakıldığında, çözülene kadar su çekmesi ve numunenin sıvılaştırılması gibi glikolik asit kristallerinin oluşmasına neden olur.
Kimyasal Reaktivite
Glikolik asit normal şartlar altında stabil olmasına rağmen, Malzeme Güvenlik Bilgi Formuna (MSDS) göre 212 derece Fahrenheit'ten daha yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında ayrışabilir. Glikolik asidin ayrışma ürünleri oldukça toksik olabilir ve güçlü bir kan zehiri olan karbon monoksit içerir. Glikolik asit ayrıca güçlü bir asittir ve bu nedenle bazlarla oldukça reaktifdir. Glikolik asidin asidik doğası kozmetik endüstrisinde fayda sağlar - cilde uygulanır, cildin dış katmanlarının ayrılmasına ve soyulmasına neden olur. Bu, kırışıklıklar, sivilce ve düzensiz pigmentasyon görünümünü azaltabilir ve dökülme cilt koşullarının şiddetini azaltabilir. Temel olarak, glikolik asit bir kimyasal peeling maddesi olarak görev yapar.
Biyokimyasal Özellikler
Antifrizde yaygın olarak bulunan kimyasal kuzen etilen glikolü gibi, dahili olarak alındığında glikolik asit aşırı derecede toksiktir. Etilen glikolü işleyen aynı karaciğer enzimleri ayrıca her iki durumda da oksalat üreten glikolik asidi işler. Oksalat daha sonra böbrek ve karaciğer yetmezliğine ve yeterli dozlarda ölüme neden olur. Glikolik asidin asidik yapısı onu bir cilt, göz ve solunum tahriş edici yapar. Önemli ve tekrarlanan topikal maruz kalma iltihaplı, kızarık ciltlere neden olabilir. Gözün ve solunum yolunun mukoza zarları daha da hassastır ve MSDS glikolik asit kristalleri ile çalışırken göz koruması ve yeterli havalandırma sağlar.