Hipokalemi olarak da adlandırılan düşük potasyum seviyeleri her yaştan insanı etkileyebilir. Bazen durum geçici bir durumun sonucudur - örneğin, spor veya yoğun egzersiz sırasında çok tereddüt ediyorsanız ve kaybettiğiniz suyun yerine geçmiyorsanız. Bazı insanlar için, hipokalemi, bir hastalık veya yeme bozukluğu ile ilgili kronik bir durumdur. Belirtiler hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve aşırı düşük potasyum seviyeleri ölümcül olabilir.
Elektrolitler
Potasyum vücudunuzun elektrolit olarak kullandığı, yani elektrik yükü taşıdığı bir mineraldir. Potasyum ve diğer elektrolitler - sodyum, fosfat, kalsiyum ve klor de dahil olmak üzere - kan ve diğer vücut sıvılarında bulunur. Böbrekleriniz, dengeyi korumak için bu mineralleri vücudunuzdan atmaktadır. Elektrolitler, kan kimyanızı ve kalbiniz de dahil olmak üzere sinirlerinizin ve kaslarınızın çalışmasını etkiler. Vücudunuzdaki su seviyesindeki değişiklikler, tek tek elektrolitlerin seviyelerini çok yüksek veya çok düşük hale getirebilir.
Potasyum Seviyeleri
Normal bir potasyum seviyesi litre başına 3.5 ila 5.0 mili-eşdeğerdir. veya Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nden Milton S. Hershey Tıp Merkezine göre, mEq /L - kan. Potasyumunuz 3.5 mEq /L'nin altındaysa, hipokalemi olarak bilinen bir durumunuz vardır, bu da potasyumunuzun tıbbi açıdan endişeli olduğu bir seviyeye düştüğü anlamına gelir. Mayo Clinic, 2,5 mEq /L'nin altındaki bir potasyum seviyesini hayati tehlike taşıyabileceğini belirtti. Son derece düşük potasyum, kalp durmasına veya akciğerlerin felç olmasına neden olabilir.
Belirtiler
Düşük potasyum düzeyleri kaslarınızı etkileyebilir ve kramp, bacak ağrısı, kas zayıflığı ve halsizliğe neden olabilir. Elektrolitler ve vücudunuzun su seviyesi arasındaki ilişki nedeniyle, ayrıca ciddi susuzluk, sık idrara çıkma veya kabızlık yaşayabilirsiniz. Potasyum seviyeleriniz oldukça düşükse, felç, düzensiz kalp atışı, nefes almada zorluk ve /veya kafa karışıklığı gelişebilir. Potasyum seviyeleriniz normal aralığın biraz altına düşerse, tanımlayıcı bir semptom görmeyebilirsiniz, ancak zamanla vücudunuz daha az insülin üretecek ve kan şekeri seviyeleriniz yükselecektir.
Nedenleri
Potasyum eksikliği vücudunuzun su seviyelerini etkileyen herhangi bir şeyden kaynaklanabilir. Örneğin, bir virüsünüz varsa ve kusma ve ishal yaşarsanız, potasyum seviyeniz düşebilir. Bazı ilaçlar, özellikle diüretikler ve müshiller, elektrolit dengesini bozabilir. Bazı hastalıklar - Cushing sendromu, Padgett hastalığı, Fanconi sendromu, Bartter sendromu, birincil aldosteronizm, Liddle sendromu ve böbrek hastalığı gibi - düşük potasyum seviyelerine neden olabilir. Ayrıca, yaşlı insanların böbrekleri de işlev görmez ve dehidratasyona daha yatkındır, bu da genellikle potasyum eksikliğine yol açar. Nadir durumlarda, zayıf beslenme düşük potasyum seviyelerine neden olabilir.
Tedavi
Potasyum eksikliğiniz hafif veya orta dereceli ise, doktorunuz potasyum seviyenizi yükseltmek ve semptomlarınızı hafifletmek için diyet değişiklikleri veya potasyum takviyesi önerebilir. Domates, portakal, muz, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler potasyum bakımından zengindir. Bazı spor içecekleri elektrolit değiştirmeleri içerir ve yardımcı olabilir. Düşük potasyum seviyeleriniz başka bir durum için aldığınız bir ilaçla ilişkiliyse doktorunuz sizi başka bir ilaca yönlendirebilir. Elektrolit dengesizliğiniz şiddetliyse, doktorunuz sizi intravenöz potasyum alabilmeniz için hastaneye yatırabilir. , , ] ]