1) SİNİRLER ÜZERİNDEKİ BASINÇ:Yaygın nedenlerden biri, bacağınızdaki veya ayağınızdaki bir sinirin sıkışması veya sıkışmasıdır. Bu, uzun süre aynı pozisyonda oturduğunuzda veya ayakta durduğunuzda, örneğin bacak bacak üstüne attığınızda veya çok dar ayakkabılar giydiğinizde meydana gelebilir. Sinirler üzerindeki uzun süreli baskı, ayağınızla beyniniz arasındaki sinyalleri bozarak, "uykuya dalmasına" neden olabilir.
2) ZAYIF DOLAŞIM:Diğer bir neden de ayaklarınıza yetersiz kan akışı olmasıdır. Diyabet, periferik arter hastalığı veya Raynaud hastalığı gibi kan dolaşımını etkileyen belirli tıbbi durumlarınız varsa bu durum ortaya çıkabilir. Zayıf dolaşım, ayaklarınızın yeterli oksijen ve besin almaması anlamına gelir, bu da uyuşukluğa ve karıncalanmaya neden olabilir.
3) SİNİR HASARI:Bazı durumlarda uykuya dalmak aynı zamanda sinir hasarının veya nöropatinin bir belirtisi de olabilir. Buna diyabet, B12 vitamini eksikliği veya alkolizm gibi çeşitli durumlar neden olabilir. Sinir hasarı, sinirlerin normal fonksiyonunu bozabilir; uyuşukluk, karıncalanma ve uykuya dalma hissi dahil diğer duyumlara neden olabilir.
4) DİĞER FAKTÖRLER:Bu ana faktörlere ek olarak, diğer bazı durum veya koşullar da ayakların uykuya dalmasına katkıda bulunabilir:
*Çömelme veya diz çökme gibi aktivitelerden kaynaklanan sürekli baskı.
* Uygunsuz pozisyonlarda oturmak veya ayakta durmak.
* Bacak veya ayakta yaralanma veya travma.
* Sinir hasarı veya uyuşukluk gibi yan etkileri olan bazı ilaçlar.
Genellikle alarma neden olmayan ayakların geçici veya ara sıra uykuya dalması ile altta yatan bir tıbbi durumu gösterebilecek kalıcı veya sık ataklar arasında ayrım yapmak önemlidir. Ayaklarınızda sık sık veya şiddetli uykuya dalma atakları yaşıyorsanız, altta yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak için bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.