- Meyve ve sebzeler: Diyette meyve ve sebze eksikliği, çeşitli sağlık sorunlarına katkıda bulunabilecek vitamin, mineral ve antioksidan eksikliklerine yol açabilir. Örneğin, C vitamini eksikliği, diş eti kanaması ve cilt yaraları ile karakterize edilen bir durum olan iskorbüt hastalığına neden olabilirken, demir eksikliği, yorgunluk ve halsizlik ile karakterize edilen bir durum olan anemiye yol açabilir.
- Tam tahıllar: Tam tahıllar iyi bir lif, vitamin ve mineral kaynağıdır ve kalp hastalığı, felç, tip 2 diyabet ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilirler. Diyette tam tahıl eksikliği kabızlığa, kilo alımına ve diğer sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir.
- Yağsız protein: Yağsız protein, vücudun dokuları inşa etmesi ve onarması, hormon üretmesi ve enerji üretmesi için ihtiyaç duyduğu temel bir besindir. Diyette yağsız protein eksikliği kas kaybına, zayıflığa ve bağışıklık fonksiyonunun bozulmasına neden olabilir.
- Sağlıklı yağlar: Balıkta, kuruyemişlerde, tohumlarda ve zeytinyağında bulunanlar gibi sağlıklı yağlar genel sağlık için önemlidir. Kolesterol seviyelerini düşürmeye, kalp hastalığı riskini azaltmaya ve enerji sağlamaya yardımcı olurlar. Diyette sağlıklı yağların bulunmaması kilo alımına, kuru cilde ve diğer sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir.
- Kalsiyum ve D vitamini: Kalsiyum ve D vitamini kemik sağlığı için gereklidir. Kalsiyum güçlü kemiklerin oluşmasına ve korunmasına yardımcı olurken, D vitamini vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. Diyette kalsiyum ve D vitamini eksikliği, zayıf, kırılgan kemiklerle karakterize bir durum olan osteoporoza yol açabilir.
Sağlığınız için ihtiyacınız olan tüm besinleri aldığınızdan emin olmak amacıyla, tüm besin gruplarından çeşitli yiyecekleri içeren dengeli bir beslenme önemlidir.