Pelvik bölgenizden yayılan ve adet döneminizden önce bacağınızdan aşağı inen ağrı, adet öncesi siyatik sinir ağrısı olabilir. Siyatik sinirin karnınıza bağlı olan veya siyatik sinirinize yakın olan endometriyal doku tarafından ağırlaştırılması nedeniyle oluşan ağrılı bir durumdur. Adet döngüsü sırasındaki hormonlar endometriyal dokunun şişmesine ve siyatik sinire basmaya neden olarak ağrıya neden olur. Ameliyat en yaygın çözüm olsa da, hormon tedavisi ve ağrı yönetimi aynı zamanda adet öncesi siyatik sinir ağrısının tedavisi için de seçenek olabilir.
Siyatik Sinir Nedir?
Siyatik siniriniz akan büyük bir sinirdir. alt bacağınızın ortasından aşağı her iki bacağınızı aşağı doğru çevirin. Dizlerin arkasından geçip ayağa doğru uzanır. Siyatik sinir bacaklardaki hisleri kontrol eder ve tahriş olduğunda bel, kalça ve bacaklarda ağrıya neden olabilir. Ağrı karıncalanma olarak başlayabilir ve halsizlik ve uyuşuklukta ilerleyebilir. Ağrı, ayak parmaklarınız kadar uzağa yayılabilir.
Endometriozis Nedir?
Endometriozis, uterus astarı uterusun dışına çıktığında ortaya çıkar. Nedeni bilinmemektedir, ancak çocuk doğurma yıllarında kadınların% 1 ila% 5'ini etkiler. Doku mesane, yumurtalıklar veya karın bölgesinde büyüyebilir. Belirtileri ağrılı dönemler, ağır dönemler, pelvis bölgesindeki ağrı ve alt sırt bölgesindeki ağrı olabilir. Tedavi edilmeden bırakılırsa, endometriozis kısırlığa neden olabilir çünkü doku uterusa bağlanan fallop tüplerini tıkayabilir. rahim astarı kadar. Endometriyal doku uterusun dışına doğru büyüdüğü için bu sıvı birikiminin gitmesi için bir yer olmadığından, ya iltihaplanmaya neden olan vücuda salınır ya da kiste benzer bir sıvı dolgulu kesede bulunur. Bu sıvı ve doku birikmesi sinirin iltihabına neden olur. Bu endometriyal dokunun sinirleri ve organları bulundukları yerin yakınında ağırlaştırmasına ve böylece ağrıya neden olabilir.
Premenstrüel Siyatik Sinir Ağrısı Belirtileri
alt sırtınızdan kalçalarınıza ve bacaklarınıza yayılan şiddetli ağrıya neden olabilir. Ağrı normal günlük aktiviteleri bozabilecek kadar şiddetli hale gelebilir. Endometrial doku kendini siyatik sinire bağlayabilir. İshal, kabızlık, ağrı ve şişkinlik gibi bağırsak problemleri ortaya çıkabilir.
Cerrahi Tedaviler
Laparoskopi endometriyal doku büyümesini teşhis ve tedavi etmek için kullanılabilir. Cerrahlar endometrial ve skar dokusunu yok etmek için yoğun ısı kullanırlar. Bu prosedürle sağlıklı dokulara daha az hasar verilir. İyileşme süresi geleneksel cerrahi ameliyattan çok daha hızlıdır.
Endometrial doku alanı genişse, bazen lapatomi veya büyük abdominal cerrahi gereklidir. Bu yöntemde, cerrah karın içinde büyük bir kesi yapar ve dokuyu fiziksel olarak çıkarır. Bu ameliyat için iyileşme süresi iki aya kadar sürebilir.
Bir histerektomi son çaredir ve yalnızca endometroz uterusa veya yumurtalıklara zarar verdiyse kullanılır. Cerrah, etkilenirse uterusu ve yumurtalıkları çıkarır. Bu işlem için iyileşme süresi dört ila altı hafta arasında olabilir.
Hormon Tedavisi
Ağrınız şiddetli değilse ve ameliyatınız garanti edilmezse doktorunuz hormonal tedavi verebilir. Buna doğum kontrol hapları da dahildir. Progestinler östrojen alamayan kadınlar için kullanılır. Bunların her ikisi de periyodlarınızı düzenlemek ve semptomları azaltmak için kullanılır.
Gonadotropin hormonunu üreyen hormon agonistleri (GnRH) vücudunuzdaki östrojen miktarını azaltarak çalışır. Bu semptomları hafifletmeye yardımcı olur ve dönemlerinizi durdurur. GnRH ile birlikte östrojen kullanmıyorsanız, bu tedavide altı aydan fazla kalmanız tavsiye edilmez.
Belirtileri Azaltmak için Kullanılan Ağrı İlaçlar
Doktorunuz semptomlarınızı aşırı tedavi ile tedavi etmiş olabilir Naproksin (Aleve) veya ibuprofen (Motrin veya Advil) gibi karşı ilaçlar. Bunlar acınızı dindirmezse, sizin için daha güçlü ağrı kesiciler önerebilir.
Prementrual Siyatik Sinir Ağrısı İle Yaşamak
Kafein ve alkol tüketiminizi sınırlandırarak belirtilerinizi azaltabilirsiniz. Düzenli egzersiz, bazı ağrıların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Sıcak veya soğuk kompreslerin kullanılması biraz rahatlama sağlayabilir. Çevrimiçi destek almak, bu durumun duygusal yönüyle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Doktorunuzla iletişim kurmak ve durumunuzla ilgili her şeyi öğrenmek, rahatınızı bulmanıza yardımcı olabilir.