Böbrek enfeksiyonlarına genellikle vücudun diğer bölümlerinden böbreklere yayılan bakteriler neden olur. Genellikle bunlar üriner sistemde daha düşük olan yerlerdir. Belirtileri bel ağrısı, ateş, halsizlik ve bazen de idrara çıkma ile ağrı olabilir. Böbrek enfeksiyonları sağlıklı insanlarda ortaya çıkabilir ve bazı sağlık koşulları kişiyi böbrek enfeksiyonları riskine sokar.
Mesane Enfeksiyonları
Mesanenin enfeksiyonları tipik olarak E. coli gibi bakteri organizmalarındandır ve daha fazlasıdır. üretraların kısa olması nedeniyle erkeklerde kadınlarda sık görülür. Her böbrek, mesaneye bağlı olan ve idrarı böbrekten mesaneye ileten, üreter adı verilen bir tüpe bağlanır. Mesanedeki bir enfeksiyon üreterin uzunluğunu artırabilir ve böbrek enfeksiyonuna yol açabilir.
Prostat Enfeksiyonları
Böbrek enfeksiyonu, prostat gibi diğer organlardan sorumlu erkeklerde bir organ olarak da yayılabilir. idrar akışını kontrol etmeye yardımcı olmak ve semen bileşenlerinden bazılarını yapmak için. Prostatın bakteriyel organizmalara bulaşmasına bakteriyel prostatit denir. Bakteriler, mesane ve böbrekler gibi yakındaki organlara yayılarak enfeksiyona neden olabilirler.
Yapısal Sorunlar
Anatomik yapısal farklılıklar veya hastalıklar da böbrek enfeksiyonu riskini artırabilir. Posterior üretral kapakçık adı verilen durumda, mesanedeki ve üretranın yakınındaki kapakçıkların anormal konumu, idrar akışını engelleyerek böbreklere geri akmasına neden olur. Bu durum mesane enfeksiyonu riskini arttırır. İdrar ile birlikte böbreklere geri akan mesane enfeksiyonu, enfekte olma ihtimalini arttırır. İki üreterin bir böbreğin içinden çıktığı, çoğaltılmış üreter gibi diğer birçok anatomik anomaliler de vardır. Bu aynı zamanda biraz daha yüksek bir enfeksiyon riski taşır.
Hasar Görmüş Bağışıklık Sistemi
Bazı durumlar, bağışıklık sistemini bozabilir, enfeksiyonlarla mücadele etmekten sorumludur ve böbrek enfeksiyonu geçirme olasılığını arttırır. Diyabet gibi bazı metabolik bozukluklar bağışıklık sistemini ve kan akışını bozar. Diyabet böbrek hasarına neden olur ve böbrek enfeksiyonu riskini arttırır. Prednizon gibi uzun süreli kortikosteroid kullanımı, bağışıklık sisteminin AIDS gibi hastalıklar gibi enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini de azaltabilir.
, , ] ]