Omuz eklemi vücuttaki en hareketli eklemdir. Ancak, aynı zamanda en az kararlı, yaralanmaya eğilimli yapar. Omuzdaki kırık kemikleri, yırtık tendonları ve hasarlı bağları onarmak için genellikle ameliyat gerekir ve bu işlemlerden sonra sıklıkla hareket komplikasyonları gelişir.
Dirsek Hareket Aralığı
Omuz ameliyatından sonra iyileşme tipik olarak bir süre gerektirir. sapan içinde hareketsiz hale getirme. Bu, kol kullanılmadığı için dirsek ve önkolda sertliğe neden olabilir. Dirsek ve önkoldaki azalmış hareket aralığı günlük görevleri önemli ölçüde engelleyebilir, bu nedenle dirsek için aktif hareket aralığı ameliyattan hemen sonra başlayarak önerilir.
Askı, dirsekten çıkarılır veya serbest bırakılır, tipik olarak üç Bu egzersizler için her gün defalarca. Tipik olarak, tam dirsek hareketini korumak amacıyla 10 dirsek bükme ve doğrultma tekrarı gerçekleştirilir. Kolun avuç içi yukarı ve avuç içi aşağı doğru çevrilmesi ön kol rotasyonu egzersizleri, dirseğin yanınızda 90 derecelik bir açıyla bükülmüş olması ile gerçekleştirilir.
Omuz Esnemesi
cerrahi. Bu hareket, kolunuzu vücudun önüne kaldırmayı içerir ve dolaba bulaşık koymak, saçınızı yıkamak ve giyinmek gibi günlük işler için çok önemlidir. Ameliyattan sonra omuz germe egzersizleri fleksiyonu artırmak için eklem esnekliğini arttırır.
Ön cam bir masanın üzerinde durmak ve vücudu masanın üzerinde kaydırmak için vücudu öne eğmek suretiyle masa slaytları uygulanır. Bu, kol tamamen desteklendiğinde fleksiyonu iyileştirir. Bu alıştırma, duvardaki kızaklara ilerletilebilir - parmakları bir duvara yukarı doğru yürürken veya ileriye doğru yükseltmeyi geliştirmek için avuç içi duvarı yukarı doğru kaydırır. İki saplı üstten bir halat kasnağı, yaralı kolun karşı eliyle aşağı doğru çekilerek bükülmesine yardımcı olmak için kullanılabilir.
Omuz bükülmesi bir süpürge sopası egzersizi ile arttırılabilir. Sırtüstü yatarken, her iki ucundaki çubuğu kalçalarına dayanarak tutun. Elleriniz avuç içindeyken ve omuz genişliğinden biraz daha fazlayken, çubuğu yukarı ve yukarı kaldırın, ardından kalçalara doğru aşağıya doğru kaldırın. Egzersiz programları değişiklik gösterse de, her egzersizin 10 kez tekrarlanması, her gün bir veya iki defa üst üste üç sete kadar gerçekleştirilir.
Omuz Kaçırma
Omuz kaçırma komplikasyonları, omuz ameliyatından sonra da yaygındır. özellikle rotator manşet onarımlarında. Dönen manşet kasları omuz eklemini dengeler, kol kemiğinin topunu kol hareket ederken eklem soketinde tutar. Rotator manşet kasları ile ilişkili tendonlardan, supraspinatus tendonu en sık yaralanır. Bu kas omuzdan kaçırma, koldan yana ve vücuttan uzağa hareket etme işlevini yerine getirir.
Kasnak egzersizleri, zedelenmiş kolu ameliyat sonrası karşı kolun kaçırılmasında yardımcı olmak için kullanır. Omuz fleksiyonu egzersizlerine benzer şekilde, masa kızakları, duvar parmak yürüyüşleri ve baston egzersizleri, abdüksiyonu arttırmak için kol dışarıya doğru yapılır.
Dış Rotasyon
Omuzun dış rotasyonu ameliyat sonrası sınırlı olabilir. eklem. Bu hareket, üst kolunuzu omuzdan dışarı doğru döndürmeyi içerir. Birçok omuz operasyonundan sonra, onarılan dokuların tekrar gerilmesini veya yırtılmasını önlemek için dış rotasyon dört ila altı hafta kısıtlanır. Bu kısıtlama, rotator manşet onarımları ve ön omuz instabilitesini veya tekrarlayan çıkıkları düzeltmeye yönelik prosedürlerden sonra tipiktir. Dış rotasyon eklem kapsülünün ön kısmına baskı uygular, bu da iyileşmeyi geciktirebilir veya onarımı gerebilir.
Yaralanmamış kol yardımı ile omzun dış rotasyonu iyileştirildi. Ayakta dururken veya sırt üstü uzanırken, her bir ucunda bir elinizle yatay bir baston tutulur. Çalıştırılan kol, vücudun yan tarafına sıkıca tutulur ve karşı el yavaşça ön kolun bir tarafa getirilmesi için bastonu vücut boyunca iter.
Dış rotasyon da kullanılarak geliştirilebilir. kapı gerginliği. İyileştirme kolunun dirseği 90 dereceye kadar bükülür ve vücudun kenarına sıkıca tutulur. Açık bir kapı aralığında dururken, yaralı kolun eli kapı çerçevesine yerleştirilir. Gövde yavaşça yaralı koldan uzağa döndürülerek, omuz dış rotasyona getirilir. Uzatmalar tipik olarak 20 ila 30 saniye tutulur ve günde bir veya iki kez üst üste üç kez tekrarlanır.
İç Yönlendirme
Sınırlı iç dönüş - kolu vücuda doğru döndürme veya arkasına uzanma - Omuz ameliyatından sonra sık görülen bir komplikasyondur. Bu hareket, bir sütyen giymek, bir gömleği pantolonunuzun arkasına sokmak veya sırtınızı tırmalamak için gereklidir. Uyuyan streç genellikle iç rotasyonu artırmak için kullanılır. Hasta, yaralı kol vücuda dik olarak dışarıya doğru uzatılmış şekilde etkilenen tarafta uzanır. Dirsek 90 derece bükülmüş durumdayken, ters el yavaşça ön kolun arkasına baskı uygular, kolu masaya doğru döndürür.
İç rotasyon havlu gerdirmesi ile de arttırılabilir. Bir havluyu bir ucundan tutarak, etkilenmeyen kol aynı tarafın omzuna kadar uzanır. Etkilenen kol, havlunun diğer ucunu tutması için arkadan uzanır. Havlusun üst ucu, etkilenen kolu arkaya doğru yukarı çekerek tavana doğru yavaşça kaldırılır. Uzatmalar tipik olarak 20 ila 30 saniye tutulur ve her gün bir veya iki defa art arda üç kez tekrarlanır. , , ] ]