İnce bağırsaklarınız tüketilen yiyecekleri parçalar ve vücudunuzun çalışması için gereken besinleri ve suyu emer. Yetişkinlerde 26 metreden daha uzun olan ince bağırsaklar üç bölüme ayrılır: duodenum, jejunum ve ileum. Bu bölümlerin her biri, gıdaları parçalamak ve farklı bir besin kombinasyonunu vücuda taşımak için farklı bir enzim kombinasyonu salgılarlar.
İnce Bağırsakların İşlevi
İnce bağırsaklar, mide arasındaki bağırsak izinde uzanır ve kalın bağırsaklar. Bağırsakları barındıran hücreler, vücudunuz tarafından üretilen ve belirli bir biyokimyasal reaksiyon gerçekleştiren proteinler gibi proteinleri salgılarlar. İnce bağırsaklarınızı astarlayan diğer hücreler, bağırsaklardan kan dolaşımına taşınması için amino asitler, yağlar, karbonhidratlar, mineraller, vitaminler ve su gibi belirli besleyicileri seçer.
Duodenum
Duodenum ilk ve ince barsakların en kısa bölümü. Mideden kabaca sindirilmiş ve karışık yiyecekler alır ve mide asidini nötralize eder. Oniki parmak bağırsağı ayrıca safra kesesinden safra ve pankreastan sindirim enzimleri alır. Yiyecek, safra ve enzimlerin kombinasyonu, mukus ile karıştırılır ve jejunum içine geçirilir. Yiyeceklerin protein, yağ ve karbonhidratların karışımları, oniki parmak bağırsağından geçtikten sonra parçalanır. Jejunumun iç astarı ve sonraki bölüm ile ileum, besin maddelerini emebilen yüzey alanını artıran kılcal damarlar içeren küçük parmaklar ile astarlanmıştır. Jejunum, basit şekerlere parçalanan karbonhidratlar, amino asitlere parçalanan proteinler ve birçok vitamin gibi besin maddelerini emer. Bu nakillerin çoğu, besin maddelerini bağırsaklardan kılcal damarlara yerleştiren bir dizi taşıyıcı protein ile gerçekleştirilir.
Ileum
Ileum, ince bağırsakların son ve en uzun bölümüdür. Jejunum ve ileum arasındaki farklar, farklı fonksiyonlara sahip olmalarına rağmen, belirgin ve kademesizdir. Su, mineraller ve tuzlar, ayrıca yağlar ve kalan besinler ileum tarafından emilir. Besinlerin ilk taşınmasının çoğunun spesifik olduğu yerlerde, ileum, içinde bulunan mineral ve vitaminlerin yanı sıra az miktarda su alır ve bunları kılcal damarlara koyar. Yağlar doğrudan bağırsaklardan kan dolaşımına geçebilir.