Sigara içmenin zararlı etkileri ilk kez 1964'te genel cerrahın, genel cerrahın sigara içmenin kronik bronşite ve akciğer ve gırtlak kanserlerine neden olduğu sonucuna vardığı bir rapor yayınladığında ulusal bir ilgi gördü. 2004 yılına kadar, cerrah genel raporunda sigara içmenin vücuttaki hemen hemen her organı yaraladığı ve çok sayıda hastalığa yol açtığı sonucuna varıldı. Genel cerrahın 2014 raporunda sigara dumanının neden olduğu hastalıkların listesi daha da genişletildi. Sigara içmek, kardiyovasküler hastalıklar, solunum hastalıkları, kanserler, diyabet, doğurganlığın azalması, erektil disfonksiyon, körlük ve doğum kusurları da dahil olmak üzere yıkıcı sağlık sonuçları doğurur.
Kardiyovasküler Hastalık kalbin ve kan damarlarının hastalıklarını içerir. Sigara içmek, neredeyse tüm kardiyovasküler hastalık formlarını geliştirme olasılığını artırır. Sigara içmek atardamar duvarının iç astarına zarar veren bir kan damarı hastalığı olan aterosklerozu teşvik eder. Vücut bu hasarı gidermeye çalıştığı için sert plaklar oluşur ve bu da arterlerin sertleşmesine ve daralmasına neden olur. Aterosklerozun ilerlemesi, kalp krizi, felç, periferik arter hastalığı, aort anevrizması, yaşlı erişkinlerde demans ve ani ölüm riskini artırır.
Solunum Hastalıkları
Sigara içme, kronik obstrüktif akciğer hastalığının başlıca nedenidir - - veya KOAH - Hem kronik bronşit hem de amfizem içeren bir durumdur. Sigara içmek, zaten astımı olan kişilerde semptomları daha da kötüleştirir ve bazı ergenlerde ve yetişkinlerde astımın başlamasına neden olabilir. Sigara içen kişilerin tüberküloz, pnömokok zatürree, grip ve tipik olarak akciğerleri içeren diğer enfeksiyonlar için yüksek risk altındadır. Ayrıca, sigaranın akciğer dokusunda iz, kalınlaşma ve sertleşmeye neden olan çok ciddi bir akciğer hastalığı olan idiyopatik pulmoner fibrozis nedenlerinden biri olarak şüphelenilmektedir.
Kanser
Sigara dumanı 7.000'den fazla içeriyor Cerrahın genel raporuna göre, 69’unun kansere neden olduğu bilinen toksik kimyasallar. Sigara içmek ve akciğer kanseri arasındaki bağlantının ilk keşfedilmesinden bu yana, sigara içmeye bağlı kanserlerin sayısı oldukça artmıştır. 2014 yılı itibariyle, genel cerrah tarafından yayınlanan liste akut miyeloid lösemi ve dil, boğaz, vokal kord, özofagus, akciğer, meme, mide, karaciğer, pankreas, böbrek, serviks, mesane, kolon ve rektum kanserlerini içermektedir.> Diğer Hastalıklar
Basitçe söylemek gerekirse, sigara içen kişilerin hastalanma, kötü yaşlanma ve daha düşük yaşam kalitesine sahip olma olasılıkları daha yüksektir. Sigara içmek katarakt riskini ve yaşa bağlı maküler dejenerasyon riskini arttırır, bu da görme kaybına neden olan bir durumdur. Diş eti hastalığına ve diş kaybına katkıda bulunur. Sigara içmek zayıf bir bağışıklık sistemine neden olur ve çok çeşitli enfeksiyonlara karşı hassasiyeti arttırır. Sigara içen kadınlar, kırılgan kemiklere neden olan bir osteoporoz gelişimi için daha büyük risk altındadır. Sigara içmek üreme sağlığını etkiler, hamileliği daha zor ve riskli kılar. Aynı zamanda küçük veya doğum kusurları olan bir bebek sahibi olma şansını arttırır. Sigara içmek, tip 2 diyabet ve romatoid artrit gelişme riskini bile artırabilir.