Metabolizma, iştah, doygunluk ve diğer faktörler karmaşık bir etkileşim yoluyla vücut ağırlığını etkiler. Leptin ve grelin, vücut ağırlığını etkileyen etkileri olan iki hormondur. Kilo kaybı ve kazancı ile hastalığın teşhisi ve tedavisi, lisanslı bir sağlık uzmanının danışması ile yapılmalıdır.
Leptin
Leptin, gıda alımını düzenleyen bir proteindir. İştahı azaltmak için beynin hipotalamus denilen bir bölgesi üzerinde etkilidir. Yağ hücreleri tarafından üretilir ve vücuttaki leptin miktarı, vücuttaki birkaç başka hücre tarafından üretilmesine rağmen, vücuttaki yağ miktarı ile ilişkilidir. Obezde yüksek leptin seviyelerinin iştahı azaltacağı beklense de, obezitenin leptinin iştahı bastırıcı etkilerine direnç göstermesi ile ilişkili olduğu görülmüştür.
Leptinin Klinik Önemi
Bazı genetik leptin bozuklukları, leptin reseptörünün fonksiyon bozukluğunu ve düşük leptin seviyelerini içerir. Bununla birlikte, obez insanların çoğu normal leptin seviyelerine ve normal leptin reseptörlerine sahiptir. Leptin uygulaması, obez kişilerde az miktarda kilo kaybına neden olur, ancak terapötik kullanım için onaylanmamıştır.
Ghrelin
Ghrelin, mide ve pankreas tarafından üretilen bir hormondur. Bir yemekten önce seviyeler yükselir ve yemekten sonra azalır. Bu hormon, büyüme hormonunun salgılanmasını uyarır, iştahı arttırır ve kilo alımını teşvik eder. Leptin gibi, hipotalamusta da etkilidir. Ek olarak, beynin güçlendirici zevk merkezini harekete geçirerek yiyecek alımını teşvik eder.
Ghrelin'in Klinik Önemi
Beyindeki ghreline yanıt veren reseptörleri aktive eden ilaçlar aktif bir araştırma alanıdır. Ghrelinin etkilerini taklit eden ilaçların iştahı artırması beklenir. Bazı tıbbi durumlar, anoreksi ve kanser dahil olmak üzere aşırı kilo kaybına neden olur. Ghrelinin etkilerini antagonize eden ilaçlar iştahı azaltabilir ve obezite tedavisinde faydalı olabilir.