İnce bağırsakta bakteriyel aşırı büyüme diyeti veya SIBO diyeti, ince bağırsakta kolayca sindirilen yiyecekleri içerecek şekilde tasarlanmış bir beslenme planıdır. SIBO diyeti, Sindirim Sağlığı Enstitüsüne göre irritabl barsak sendromu, çölyak hastalığı ve Crohn hastalığı gibi çeşitli gastrointestinal bozukluklar için önerilebilir. Diyetten sonra, bazı yiyecekleri günlük beslenme planınıza dahil etmek anlamına gelirken diğerlerini rahatsız edici sindirim sorunlarını hafifletmek için de ortadan kaldırır.
SIBO Diyet Açıklaması
Sağlıklı insanlar, ince bağırsaklarında küçük miktarlarda bakteri bulundurur. Sindirim Süreci, Dr. Norm Robillard'a göre, Sindirim Sağlığı Enstitüsü web sitesi için yazıyor. Kalın bağırsaktan çok sayıda bakteri ince bağırsağa göç ettiğinde, bir kişi ince bağırsakta SIBO olarak adlandırılan bir bakteri çoğalması geliştirir. Bakterilerin çoğalması, metan ve kramp, ishal, kabızlık, gaz, şişkinlik ve bulantı gibi sindirim sorunlarına neden olan diğer toksinler üretebilir. SIBO, Robillard'a göre ince bağırsaklara da zarar verebilir.
Onaylı SIBO Diyet Gıdaları
SIBO diyetini takip ederken kolayca sindirilebilecek yiyecekleri yiyin. MIB, yaban mersini, üzüm, narenciye, havuç, kereviz, mısır, domates, marul ve patlıcan SIBO diyetinde meyve ve sebze seçenekleri. Yağsız et, balık ve yumurta da SIBO diyeti için onaylanmıştır. Kuruyemişler ve tohumlar da SIBO diyetinin bir parçası olabilir. Oxford University Press'e göre, glütensiz tahıllar, hecelenen ve pirinç sütü de SIBO diyetinde olabilir.
SIBO Diyet için Sınırsız Gıdalar
Bağırsaklar tarafından iyi emilmeyen yiyecekleri yok edin. Oxford University Press'e göre diyetiniz. Bu yiyecekler bakterilere yakıt sağlar ve bu da ince bağırsakta daha da büyümesini teşvik eder. Örneğin, lif alımınızı kepekli tahıllar, meyve ve sebzeler gibi yiyeceklerden kısıtlamanız gerekir, çünkü insan vücudu lifleri sindirmez. Mayalanabilir gıdalar ayrıca bakterilerin çoğalmasına neden olur; bu yiyecekler arasında şeker, elma, armut, kiraz, erik, kuru erik, fasulye ve baklagiller, süt ürünleri ve şekerli bezelye, enginar, avokado, kuşkonmaz, karnabahar ve mantar gibi bazı sebzeler bulunur. Ayrıca SIBO diyetindeki süt ürünlerinden de kaçınmalısınız.
Ek Hususlar
Gastrointestinal problemler yaşıyorsanız, yardım edip etmediğini görmek için doktorunuzla SIBO diyetini deneyin. "Dünya Gastroenteroloji Dergisi", diyetin pankreatit, diabetes mellitus, fibromiyalji, rosacea ve alkolizmle ilişkili sindirim problemleri olan kişiler için yararlı olabileceğini belirtti. Bazı doktorlar, "Dünya Gastroenteroloji Dergisi" ne göre SIBO tedavisine yardımcı olmak için antibiyotik reçete edeceklerdir. Doktorunuz antibiyotik reçete ediyorsa, ona da probiyotikler hakkında bilgi verin, bu da ince bağırsaklarınızdaki iyi bakteri deposunu doldurmanıza yardımcı olabilir.
, , ] ]