Beta karoten havuç, tatlı patates, balkabağı ve ıspanak gibi yiyeceklerde bulunan turuncu-kırmızı bir pigmenttir. Antioksidan özellikleri onu çekici bir takviye yapar, çünkü bu bileşiklerin serbest radikalleri temizleyici aktivitesi onu, göze ait maküler dejenerasyonun yanı sıra bir deri ve sistemik koşulların tedavisinde de faydalı kılar; beta-karoten ayrıca bazı kanser riskini azaltabilir. Bununla birlikte, beta-karoten takviyeleri, çok sayıda insan ve hayvan çalışmasında yapılan gözlemlerin sonuçları nedeniyle, şu anda sigara içenlerde kontrendikedir ve MedlinePlus'a göre, Ulusal Sağlık Enstitülerinin bir yayınıdır. p> Uzun yıllar boyunca, tıbbi fikir birliği, beta-karoten bakımından zengin gıdalarda yüksek bir diyet, yüksek serumda beta-karoten seviyesi veya her ikisinin de, özellikle akciğer kanseri gibi bazı kanser türleri riskinin azalmasıyla ilişkili olduğu şeklindedir. Bununla birlikte, 1990'ların ortalarında beta karoten takviyeleri ve sigara içicileri içeren müdahale çalışmaları, akciğer kanseri riskinde artış olduğunu göstermiştir. Karotenin, insanlara benzer şekilde metabolize olan yaban gelinciği gibi ileri deneyler, sigara dumanına maruz kalmanın ve yüksek doz beta-karotenin, her birinin akciğer dokusunda daha yüksek malignite benzeri etkiler ürettiğini ve bu maruziyetlerin daha belirgin bir şekilde belirgin hale getirmek için bir araya getirildiğini gösterdi. Etkileri tek başına her iki faktörden de etkiledi. Nedeni, "Saf ve Uygulamalı Kimya" da yayınlanan 2002 tarihli bir makaleye göre, maruz kalan hayvanlarda azaltılmış tümör baskılayıcı gen seviyelerinin yanı sıra onkogenlerin veya "kanser genlerinin" daha büyük bir ifadesi gibi görünmektedir. Versus Farmakolojik Beta-Karoten
1985 ve 1993 yılları arasında Finlandiya'da yapılan Alfa-Tokoferol, Beta-Karoten Kanseri Önleme Çalışması, günde 20 mg beta-karoten alan erkek sigara içenlerin 50 ila 69 yaşlarında olduğunu gösterdi. Akciğer kanseri insidansı yüzde 18 arttı. Ancak Robert Russell ve meslektaşları, Ağustos 2002 sayısında "Saf ve Uygulamalı Kimya" nın farmakolojik veya tamamlayıcı düzeyde, beta-karoten dozlarının akciğer dokusu üzerinde zararlı etkilere sahip olduğunu bildirmiştir - fizyolojik - yani, diyet seviyesi - doz yoktu. Bu nedenle, kendi başına beta-karoten alımı, akciğer kanseri riskindeki artışı açıklıyor gibi görünmemektedir ve aslında normal bir diyette alınan miktar bu konuda koruyucu olabilir.
Asbest Maruziyeti
Asbeste ve sigaraya maruz kalmanın her birinin akciğer kanseri riskini arttırdığı bulunmuştur ve Temmuz 2002'de "Mesleki ve Çevresel Tıp" sayısında Dr. Peter Lee tarafından tarif edildiği gibi, asbest maruziyeti sigara içicilerdeki kanserojen etkiyi arttırmaktadır. Ek olarak, Dr. Gary Goodman'ın “Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi” nin Aralık 2004 tarihli sayısında belirttiği gibi, beta-karoten takviyesinin, asbeste mesleki maruz kalma öyküsü olanlarda akciğer kanseri riskini arttırdığı bulunmuştur. Birlikte ele alındığında, bu, beta-karoten takviyesi almanın, asbeste maruz kalma öyküsü olan sigara içicilerinde özellikle kontrendike olduğunu göstermektedir.
, , ] ]