|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Beyin Tümörü Belirtileri Nasıl Tanınır

Bir tümör, ilgili herhangi bir fizyolojik fonksiyona sahip olmayan ve hücrelerin hızlı bir şekilde çoğalmasından kaynaklanan, anormal bir kitle büyümesidir. Beyin tümörleri doğrudan beyin dokularında (primer beyin tümörleri) gelişebilir veya vücutta başka bir yerde başlayabilir ve beyinde metastaz yapabilir (ikincil beyin tümörleri). Beyin tümörleri benign veya malign olarak sınıflandırılabilir. İyi huylu tümörler herhangi bir kanser hücresi içermez ve çevre dokuları etkilemez. Tümörler kolayca çıkarılabilir ve nadiren tekrar büyür. Ancak, bazen tümörler hassas bölgeleri işgal eder ve sorunlara neden olur. Öte yandan kötü huylu tümörler, kanser hücrelerini içerir ve genellikle diğer dokular üzerinde metastaz yapar veya yayılır. Bu tümörler hızlı büyür ve genellikle ciddi komplikasyonlar ortaya çıkarır. Genel bir baş ağrısı tipi, beyin tümörünün en yaygın belirtisidir. Tümör ilerledikçe baş ağrısı normalden daha sık görülür ve daha yoğundur. Desen veya zaman çerçevesi her şimdi ve sonra değişebilir; fakat genellikle sabahları uyanma ve daha sonra gün geçtikçe düzelme daha kötüdür. Beyin tümörü başağrısı genellikle eğilirken, diz çökerken, öksürürken, pozisyonları değiştirirken veya herhangi bir yorucu aktivite yaparken ağırlaşır ve ağırlaştırılır. Bu bir beyin tümörünün en belirgin ikinci işaretidir. Tümör beynin belirli bölgelerine baskı yaptığında normal elektrik akışında bozulmaya neden olabilir. Beyinlerin elektrik akımı düzensiz ve ani hale gelecek ve kasılmalara (istemsiz kas kasılmalarına neden olacak), karıncalanma hissi ve uyuşukluk, konuşma sorunları, değişmiş görme ve bilinç kaybı oluşacaktır.

kaç kere kendini hasta hissediyorsun ve kusmak istiyorsun. Bulantı ve kusma diğer nedenlerden kaynaklanıyor olabilir, ancak bu genellikle baş ağrısı ile birlikte gelen beyin tümörü semptomlarının bir parçasıdır. Beyin tümörlü bir birey, başağrısının seyri meydana gelirken genellikle bulantı hisseder. Genel tip ağrı kesici veya baş ağrısı ilaçlarının bu tür baş ağrıları üzerinde bir etkisi yoktur - ancak rahatlama, kişi kustuktan sonra ortaya çıkar.

Zihinsel durumunuz ve davranışlarınızdaki değişiklikleri izleyin . Tümörün konumuna bağlı olarak konuşma problemleri, bozulmuş konsantrasyon, kısa süreli hafıza kaybı, oryantasyon bozukluğu ve karışıklık gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Bilişsel işlevler, özellikle tümör metastaz yapar ve beynin ön bölgesine basıyorsa, genellikle azalır. Tümör duyguları kontrol eden bölgeye girerse, kişilik ve davranıştaki değişiklikler de dikkat çekicidir. Sık sık huzursuz ve sabırsız olabilirsiniz.

Görme ve işitme fonksiyonlarınızı inceleyin. Beyin tümörü, beyin sapı veya meninks etrafındaki bir bölgeye girdiğinde görme ve işitme sorunları yaşayabilirsiniz. Etkilenen gözde pitoz veya anormal sarkma meydana gelebilir. Bazen hasta çapraz gözlenebilir (şaşılık) veya bazen görme kaybı yaşayabilir. Kulakta bir vızıltı veya çınlama sesi bulunan ve sonunda işitme kaybına neden olabilecek, işitme problemleri de hasta tarafından karşılaşılabilir.

Cihazınızın belirli bölümlerinde olağandışı duyumlara dikkat edin. vücut veya uzuvlarınızın veya yüz kaslarınızın gücünde bir azalma. Beyin tümörlü bireyler genellikle kollarda, kafalarda veya vücutlarının herhangi bir kısmında anormal hisler hissederler. Bu alanlardaki karıncalanma hisleri ve uyuşukluk olağan şikayetlerdir. Bazı yüz ifadeleri gerçekleştirmede zorlanacağınız yüz kas zayıflığı mümkündür. Daha sonra dengenizi, koordinasyonunuzu, yürüyüşünüzü ve duruşunuzu engelleyecek olan üst ve alt ekstremite zayıflığına da rastlanabilir. Bacaklar, ayaklar, kollar ve ellerin kullanılmasını içeren herhangi bir fonksiyonel aktivite yaparken de zorluk yaşayabilirsiniz. Ağır vakalarda, kas güçsüzlüğü bazen kas paralizisine ilerleyebilir.

Diğer olası semptomları kontrol edin. Beyinde tümör bulunan kişiler, kötü koku duyusu, dil kontrolünün olmaması ve yutma veya disfajide zorluk gibi diğer duyusal sorunlardan muzdarip olabilir. Hormonal veya endokrin bozuklukları ortaya çıkabilir ve bazı kadınlar için adet dönemi düzensiz veya eksik olabilir.

İpucu

Siz veya sevdikleriniz yukarıda belirtilen belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsa hemen doktorunuza veya nöroloğunuza bakın. Bir beyin tümörünün belirtileri, büyüklüğüne, büyümesinin türüne veya hızına ve kitlenin konumuna bağlıdır. Bu semptomların belirtileri genellikle, tümör belirli sinirlere bastırırken veya beynin belirli bölgelerinde zaten hasara neden olduğunda ortaya çıkar. Ayrıca, tümör beyinde tıkanmaya neden olduğunda kafa içi basıncının artmasına neden olabilir. , , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır