Tau proteini, hücrelerin bölünmesi, madde taşıması ve destek için kullanması gereken sinir hücreleri içindeki yapıyı dengeler. Bu protein anormal olursa, sinir hücrelerinin içinde bükülmüş lifler oluşturur ve çeşitli nörolojik hastalıklara neden olan onları yok eder. Anormal bir tau proteini, Alzheimer'lı bir kişinin sinir hücrelerinde dolaşmalara ve Pick hastalığı veya kortikobasal dejenerasyonu olan kişilerde şişmiş sinir hücrelerine neden olabilir.
Tau Protein Nedir?
Tau proteini bulunur tüm sinir hücrelerinde ve hücrenin mikrotübüllerini stabilize eder; yani, hücreyi destekleyen yapıyı dengeler, hücre içindeki maddeleri taşır ve hücrenin bölünmesine yardımcı olur. Nisan 2004 tarihli “Fizyolojik Gözden Geçirme” adlı bir makalede Jesus Avila, fosforun tau proteini üzerindeki çeşitli yerlere yapışması durumunda, proteinin mikrotübülleri parçalayacağını ve bükülmüş lifler oluşturacağını belirtiyor. Bu bükülmüş, anormal lifler daha sonra sinir hücrelerine zarar verebilir ve Alzheimer hastalığı, Pick hastalığı ve kortikobazal dejenerasyon gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir.
Alzheimer Hastalığı ve Tau Protein
Yaşlı nüfusun yüzde 65'inden fazlası Demans, “Sağlık Profesyonelleri İçin Merck El Kitabı” na göre Alzheimer hastalığına sahiptir. Alzheimer hastalığına sahip kişiler, sinir hücrelerini, beyindeki bir beta amiloid proteininin biriktirdiği ve beynin boşa harcandığı alanlara ve hasara neden olan bölgelerini kaybetti. Ayrıca beyinde kalan sinir hücrelerinin birçoğunda, nörofibrilerde dolaşma denen tau proteininin bükülmüş lifleri vardır. Anormal tau proteini, beyni ve omuriliği dolaştıran ve yaran beyin omurilik sıvısında da olabilir.
Pick's Hastalığı ve Tau Proteini
Pick's hastalığı, hastanın davranışının değiştiği nadir bir hastalıktır; Düşünce ve konuşmayla ilgili sorunlar Alzheimer hastalığına göre daha genç yaşta başlar. Bu bozuklukta, Pick hücreleri adı verilen şişmiş sinir hücreleri ve Pick gövdeleri adı verilen hücrelerin içindeki maddeler anormal tau proteinden yapılır. Alzheimer hastalığına benzer şekilde, Pick hastası olan insanlar sinir hücrelerini kaybediyorlar ve beyinde küçülmüş alanları var, ancak etkilenen alanlar farklı, yazar “Valzur, ABD’de“ Hazzard’ın Geriatrik Tıbbı’nın Kaliforniya Üniversitesi Nörolojisi ve Gerontoloji. ”
Kortikobasal Dejenerasyon ve Tau Proteini
Kortikobasal dejenerasyon, Orta Yaşlı ve Yaşlılarda Nörobiyoloji Araştırmaları Direktörü Roger Simon'a göre, orta yaşlı ve yaşlıları etkileyen nadir bir hastalıktır. “Klinik Nöroloji.” Başlangıçta, bu bozukluğu olan insanlar beynin korteksinde ve bazal ganglion alanlarında şişmiş sinir hücrelerine sahiptir, ancak hücreler daha sonra dejenere olur. Sinir hücreleri tahrip olur çünkü içlerinde tau proteininin bükülmüş liflerini içeren filamentler vardır. Sonuç olarak, bu bozukluğu olan insanlar yürürken veya ayakta dururken çok dengesiz olacaktır.